АР 

Новина дня: солідарний пікет на підтримку кранівника, якому забудовник бізнес-центру «Стенд» відмовився виплатити зарплату, розпочався у Києві з дев'ятої ранку. Попри -13, пориви вітру та снігопад, Профспілка кранівників, яка входить до складу Профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України, вийшла захистити свого колегу від свавілля роботодавця.

Це ще один яскравий та ефективний прояв активної підтримки працівників та впливу профспілкових організацій у ситуаціях, коли нечесний і нахабний роботодавець, порушуючи вітчизняні та міжнародні закони про працю, намагається порушити права людини праці.

 Цей випадок невиплати зарплати, на жаль, далеко не поодинокий. Проблема заборгованності по заробітній платі є одним з ключових чинників, які призвели до рекордного показника бідності українців - у 2020-му він сягнув 51% проти близько 30% у попередні роки. Стрімке зростання бідності було викликано як розповсюдженням пандемії, так і боргами по зарплаті - на 1 грудня минулого року обсяг зарплатного боргу побив 10-річний рекорд та вперше перевищив 4 млрд гривень!

Тільки один факт. За даними Держстату, сьогодні в тіні знаходяться щонайменше 557 тисяч будівельників – 16,8% від усієї нелегальної зайнятості країни. При цьому, лише перед офіційно оформленими київськими будівельниками станом на грудень 2020 року роботодавці заборгували 2 млн 826 тис. гривень зарплат. Рівень невиплат зароблених коштів на тіньовому боці галузі перевищує ці показники в рази.

При цьому треба розуміти, що за цими сухими цифрами – долі живих людей - працівників та їх родин! Для півмільйона робітників будівничих професій це означає не лише втрату пенсійного стажу, соціальних гарантій і страхових виплат, але й щоденний підвищений ризик власним життям. Додамо, що за права працівників на будівництвах, де порушується трудове законодавство, борються профспілки по всій Україні.

Але, звичайно, мова йде не тільки про будівельників. Адже аналогічна ситуація з невиплатою зарплати ось вже не перший рік скрізь – у всіх галузях економіки країни. Тому для профспілок – активна і ефективна боротьба з цим ганебним явищем – один з пріоритетів діяльності, справа честі. Всі ці роки Федерація профспілок України, її членські організації наполегливо, активно та ефективно діють у напрямку вирішення цієї гострої проблеми. Це і звернення СПО об'єднань профспілок, Федерації профспілок України до керівництва держави, це і виступи Голови СПО об'єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового на засіданнях уряду, нарадах, у яких брали участь керівництво міністерств та відомств.

Профспілкова сторона, послідовно відстоюючи право працівників на захист від заборгованості по зарплаті, вже тривалий час ініціювала створення і початок роботи такої Міжвідомчої робочої групи Активна діяльність профспілок дає свої плоди. Так, за саме за ініціативи СПО об'єднань профспілок розпорядженням Uолови Eряду нарешті було створена Міжвідомча робоча група з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення).

Профспілкову сторону у МРГ представляє Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Олександр Шубін. Вже на першому засіданні  він наголосив на необхідності у цій критичнії ситуації якомога частіше проводити засідання Міжвідомчої робочої групи і запропонував проводити їх секторально по групам підприємств із запрошенням на ці засідання керівників підприємств і керівників первинних профспілкових організацій для того, щоб почути об’єктивну інформацію про ситуацію з боргами на конкретному підприємстві, напрацювати спільні дієві кроки по виведенню підприємства зі стану заборгованості. Крім того, було запропоновано активізувати роботу з розробки законопроектів з метою унеможливити накопичування заборгованості з виплати заробітної плати шляхом посилення економічної відповідальності і запровадження кримінальної відповідальності роботодавця за зростання зарплатних боргів. На переконання профспілок, також потрібно оперативно і ефективно вирішити питання створення відповідної гарантійної установи для погашення боргів по зарплаті по підприємствах, які  втратили платоспроможність і є банкрутами, відповідно до міжнародних норм і Конвенції МОП №173.    

   Діяльність профспілок у боротьбі з цим ганебним явищем триває і на інших напрямках. І є впевненість – перемога буде за ними!

Олексій Петруня

Прес-центр ФПУ