АФГАН

15 лютого виповнилося 32 роки з моменту виведення радянських військ з Афганістану. Щорічно напередодні цієї дати ми віддаємо данину пам'яті та поваги воїнам, які загинули, виконуючи свій військовий обов'язок. Полеглим - пам'ять, живим - повага і шана. Ми знаємо багатьох, які пройшли «пекло Афганістану». Вони живуть і працюють поруч з нами. Вони пронесли через все своє життя поняття чесності, порядності, фронтового братства. Сьогодні - в їх день - відійдемо від ідеологічних посилів і просто привітаємо їх з цією датою.

Афганська війна тривала дев'ять років, один місяць і дев'ятнадцять днів (з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року). Через Афганістан пройшло понад півмільйона воїнів обмеженого контингенту радянських військ (ОКСВ).

Загальні людські втрати (вбиті, померли від ран і хвороб, загинули в результаті катастроф, подій і нещасних випадків) Радянських Збройних Сил (разом з прикордонними і внутрішніми військами) склали 15 051 чоловік. При цьому органи управління, з'єднання і частини Радянської Армії втратили 14 427 осіб, підрозділи КДБ - 576 чоловік, формування МВС - 28 чоловік, інші міністерства і відомства - 20 осіб.

Не повернулися додому з війни і 3 360 воїнів українців, 3 280 з них загинули, а 80 пропали без вісті або потрапили в полон. Із 620 тисяч радянських військовослужбовців, які пройшли через Афганістан, 150 тисяч (24,19% загальної кількості) становили громадяни України, причому за післявоєнний час від хвороб та від наслідків бойових поранень померло майже в три рази більше українських ветеранів Афганістану, аніж у роки афганської війни .

Нікого з нас не можуть залишити байдужим страшні цифри - кожен четвертий з числа військовослужбовців, які брали участь в бойових діях в Афганістані, - наш співвітчизник, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - також наш співвітчизник.

Поділяючи всю біль з тими, хто втратив на цій війні своїх рідних і близьких, дітей і чоловіків, віддаючи шану всім учасникам подібних подій, офіційно на законодавчому рівні в деяких суверенних державах, утворених після розпаду СРСР, були встановлені відповідні пам'ятні дні. В Україні - це «День вшанування учасників бойових дій на території інших держав», який встановлений Указом Президента незалежної України і щорічно відзначається 15 лютого.

Давайте сьогодні помовчимо і подумаємо про тих, хто не повернувся з тієї війни. Давайте сьогодні помовчимо і подумаємо про тих, хто не повернувся з війни на Донбасі ... Світла їм пам'ять і вічна слава.

Олексій Петруня

Прес-центр ФПУ