А1

Профспілка металургів і гірників України стурбована падінням рівня життя трудящих підприємств ГМК - членів ПМГУ, яке викликане недостатнім рівнем заробітної плати в галузі та низькими темпами її зростання.

Зрозуміло, що економічна криза, пов’язана з пандемією COVID-19, суттєво вплинула на всі галузі економіки України. Але навіть при таких умовах влада з метою покращення якості життя громадян з 1 січня 2021 року підвищила розмір мінімальної заробітної плати до 6000 грн, а з 1 грудня 2021 вона зросте до 6500 грн.

Також протягом 2020 року відбулося зростання фактичного прожиткового  мінімуму з 4864 грн до  5112 грн,  індекс споживчих цін склав 105,0 % (грудень 2020 до грудня 2019).

Статистика показує, що в минулому році середня заробітна плата в Україні зросла в цілому по економіці на 10,4%, у промисловості - на 8,2%.

Щодо ГМК, то в межах цих показників знаходиться лише динаміка росту зарплати на підприємствах з видобутку металевих руд - 9,9%. Інші виробництва в цьому напрямку значно відстають.

На підприємствах з вироблення коксу та коксопродуктів середня зарплата зросла на 5,0%, у металургійному виробництві – на 3,1% (в т.ч. на підприємствах чорної металургії збільшилася на 3,3% , а на підприємствах з виробництва труб та з виробництва дорогоцінних і кольорових металів знизилася на 0,1% и 1,6%).

І це при тому, що Галузевою угодою ГМК України передбачено щорічне зростання середньої заробітної плати не менш ніж на 18 відсотків.

ПМГУ впевнена, що політика заробітної плати на підприємствах галузі потребує суттєвого перегляду з метою її підвищення на базі справедливого врахування складності та важких умов праці працівників ГМК, а також високих вимог до рівня їхньої кваліфікації.

Таку позицію нашої Профспілки висловив Голова ПМГУ Олександр Рябко у листі на адресу Голови Федерації металургів України Біленького С.Л. та керівництва ТОВ «Метінвест холдингу», ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ТОВ «Интерпайп Україна», ПрАТ «Полтавський ГЗК», ТОВ «ДІ СІ ЕЙЧ СТІЛ», групи «Приват».

У листі викладені аналіз ситуації та пропозиція розпочати двосторонні консультації за участі представників підприємств щодо підвищення рівня заробітної плати працівників гірничо-металургійного комплексу України.

Лист голови ПМГУ Рябка О.І.

Профспілка металургів і гірників України