97 main

Підвищити посадові оклади медичних працівників закладів освіти на 50% запрпоновано у проекті постанови Кабінету міністрів України, оприлюдненому для обговорення.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту нормативно-правового акту, з 1 січня 2021 року медична сестра (6-9 тарифний розряд) має посадовий оклад від 3872 гривень до 4619 гривень на місяць. Водночас лікар у закладі освіти, залежно від тарифного розряду, має посадовий оклад від 4859 гривень до 6061 гривні.

"Такий низький рівень оплати праці медпрацівників у закладах освіти призводить до їх масового звільнення і, як наслідок, заклади освіти втрачають можливість забезпечувати дотримання державних гарантій здобувачам освіти щодо медичного обслуговування учнів, студентів, слухачів особливо у такий складний період, як розповсюдження коронавірусної інфекції", - йдеться в документі.

Згідно з обґрунтуванням, зміни в оплаті праці медичних працівників у закладах освіти потребуватимуть у 2021 році з бюджетів всіх рівнів додаткові кошти у розмірі 654,6 млн грн (у тому числі з державного бюджету 5,7 млн грн, з місцевих бюджетів - 648,9 млн гривень).

Зазначимо, що членські організації ФПУ - Профспілка працівників освіти і науки України та Профспілка працівників охорони здоров’я України постійно порушують питання необхідності підвищення розмірів посадових окладів та ставок заробітної плати, як педагогічних так і медичних працівників закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти та інших закладів і установ.

З цього приводу профспілки неодноразово звертались до профільних Міністерств КМУ та Комітетів Верховної Ради України.

Прес-центр ФПУ

за повідомленням Інтернет-видань