А1

Лідери восьми профспілок найбільших енергетичних компаній Польщі надіслали відкритого листа своїм колегам з шахтарських профоб'єднань з закликом об'єднатися, щоб запобігти «енергетичній катастрофі», яка очікує країну найближчим часом.

Нагадаємо, на початку лютого уряд Польщі прийняв постанову під назвою «Програма для енергетики PEP 2040», згідно з якою до 2030 року частка відновлюваних джерел енергії повинна скласти не менше 23%, а до 2040 року вироблення електрики за допомогою вітряних електростанцій підніметься до 11 ГВт.

Усередині країни цей крок піддався гострій критиці за надто високу вартість і ризики втрати енергетичної безпеки. Профлідери таких енергетичних гігантів, як Turon Polska, PGE Polska і ENEA, звернули увагу на те, що відхід від вугілля призведе до різкого падіння рівня життя поляків - неминуче зростання цін на енергію боляче вдарить як по простих громадянах, так і по бізнесу. Як приклад наводиться місто Валбжих, де в процесі системної трансформації закрили всі шахти. Сьогодні регіон - один з найбідніших в країні і страждає від так званої «енергетичної бідності».

«Наше терпіння лопнуло, відбуваються дуже погані речі, сидіти склавши руки більше не можна. Енергетична політика уряду не була продумана, не було навіть переговорів, - нарікає глава Федерації профспілок енергетичного холдингу PGE Адам Олійник. - Влада ввела податок на вугілля, щоб поповнювати казну, а тепер називають нас виробниками «брудної енергії». Але ця сировина необхідна, щоб не трапилася така трагедія, як у Франції, Німеччині чи Швеції."

Адам Олійник також заявив, що найближчим часом необхідно почати боротьбу за польське вугілля, але страйк буде занадто радикальним заходом. З цієї причини опір уряду полягатиме в організації акцій протесту.

Фото: warszawa.wyborcza.pl

За матеріалами сайту https://www.solidarnost.org