А1 

Європейська комісія (ЄК) представила в четвер законодавчу пропозицію стосовно прозорості оплати праці і гарантії рівної оплати за рівну працю для жінок і чоловіків в ЄС.

«Пропозиція прозорості оплати праці - це важливий крок на шляху до дотримання принципу рівної оплати за однакову роботу чи рівноцінну працю між жінками і чоловіками. Вона дозволить працівникам відстоювати право на рівну оплату праці та покладе край гендерній упередженості в оплаті праці», - сказала, представляючи проект, комісар ЄС з питань рівності Гелена Даллі.

Законодавчу пропозицію зосереджено на двох основних елементах рівної оплати праці: на забезпеченні прозорості розміру зарплати і на поліпшенні доступу до правосуддя для жертв дискримінації у цій сфері.

У ній містяться обов'язкові вимоги до роботодавців у частині інформування кандидатів при наймі на роботу про умови та розмір зарплати, виконання цих умов у процесі роботи. Для працівників передбачені адміністративні та юридичні інструменти захисту своїх прав.

Зокрема, роботодавці, у яких працюють не менше 250 співробітників, повинні публікувати інформацію про різницю в оплаті праці жінок і чоловіків у своїй організації. Співробітники матимуть право на компенсацію за дискримінацію в оплаті праці.

У прес-релізі ЄК наголошується, що нові заходи дозволять усунути низку факторів, що сприяють розриву в оплаті праці. Це особливо актуально під час пандемії COVID-19, яка підсилює гендерну нерівність і піддає жінок більшому, ніж чоловіків, ризику бідності.

Законопроект буде направлений на затвердження до Європарламенту та Ради ЄС. Після його прийняття у держав-членів союзу буде два роки, щоб перенести його в національне законодавство.

Право на рівну оплату праці жінок і чоловіків за однакову роботу чи рівноцінну працю було основоположним принципом ЄС з моменту підписання Римського договору в 1957 році. Незважаючи на це, наголошується в прес-релізі ЄК, ефективне впровадження та правозастосування цього принципу на практиці залишається серйозною проблемою в країнах союзу.

За матеріалами сайту https://ua.interfax.com.ua