1608727623096

Поет, художник, пророк  – таким українці знають Тараса Шевченка, який своїм талантом проклав собі шлях від кріпака до мислителя світового рівня.

Шевченко залишив по собі величезну творчу спадщину. З-під його пера вийшла збірка поезій "Кобзар", яка вивела українську літературу на рівень світової, а самому поету принесла захоплення сучасників. Твори Кобзаря переписували, вчили напам’ять, читали на творчих вечорах, його запрошували в елітні петербурзькі кола і на мистецькі зустрічі, в яких він легко ставав улюбленцем всіх присутніх.   Ще одна грань таланту Шевченка – образотворче мистецтво. Він – автор понад тисячі картин і замальовок, які вражають точністю відтворення, емоційністю образів та барвистістю кольорів. Вірші Кобзаря перекладені понад ста мовами світу. Лише за життя поета збірка перевидавалася 4 рази, а найбільший її тираж становив 8 мільйонів. "Кобзарю" поета у Черкасах присвячено цілий музей. По всьому світу українському поетові встановлено 1384 пам’ятники. Більшість із них – 1256 – розташовані на території України, ще 128 – у 35 країнах світу, зокрема, Бразилії, США, Китаї.

Тарас Шевченко не лише лірик і співець українського села. В його творчості є поезії на всі випадки життя – і повсякденні і революційні. Тарасове Слово то, ностальгійне, то пафосне, то бунтарське і сьогодні звучить по-сучасному, по-новому, красиво і велично.  Його ліричні «Садок вишневий коло хати» та «Зоре моя вечірняя» декламуються молоддю на вечірках і надихають сучасні музичні групи на створення пісень, а заклик «Борітеся –поборете!» є лозунгом у боротьбі за свої права та краще майбутнє. Він підіймає пригноблених, надає сили для боротьби, звучить на всіх акціях протесту.

Нині у світі є багато портретів Тараса Шевченка. Та найбільший з них у Харкові. Він має площу аж 500 кв. м. і написаний на стіні 17-поверхового житлового будинку по проїзду Садовому, 30. Це графіті малювалося ночами впродовж двох тижнів. А у 1975 році ім’ям Тараса Шевченка  було названо  – 137-кілометровий кратер на Меркурії. Ось такий невідомий і відомий Кобзар, який народився в невеличкому селі на Черкащині, щоб прославити Україну на весь світ.

Федерація профспілок України