А3

Профспілка «Машприлад» України завершила укладання з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Галузевої угоди у сфері технічного регулювання на новий п’ятирічний термін, яка вступає в дію (набуває чинності) з 01 січня 2021 року.

Підписанню головного партнерського документа передували більше ніж чотирьохмісячні колективні переговори, які, враховуючи карантинні обмеження, відбувалися в основному у дистанційній формі.

Нова Галузева угода містить спільні домовленості Міністерства і Профспілки щодо розвитку та ефективної діяльності державних підприємств сфери технічного регулювання України,  забезпечення продуктивної зайнятості, збереження робочих місць, а також норми з питань оплати, охорони та умов праці, соціального захисту працюючих.

Зокрема, в угоді вдалось зберегти зобов’язання   роботодавців щодо недопущення необґрунтованого скорочення робочих місць, в тому числі масових звільнень працівників, понад 4%  протягом року.

У питаннях оплати праці Сторони угоди домовилися      про підвищення заробітної плати  на 120 %,  або на 2,5 тис. грн., в два етапи: з   01 січня 2021 та  з 01 січня 2023 років.

Розділ угоди «Охорона праці» змінив назву на «Охорона праці та здоров’я», в якому, крім норм, які регламентують питання безпеки та умов праці на робочому місці, передбачено зобов’язання роботодавців виділяти кошти на профілактику захворювання працівників, зокрема, в період пандемії.

Важливим і новим пунктом Галузевої угоди є норма,  якою запроваджується медичне страхування всіх працівників за рахунок підприємств, на умовах, визначених колективним договором.

Угода містить суттєві гарантії діяльності профспілки. Зокрема, щодо створення роботодавцем на безкоштовній основі умов для роботи  профспілкових комітетів, безоплатного збору і перерахування на рахунки профспілки членських профспілкових внесків, відрахування коштів первинкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

Досягнуті  домовленості та зобов’язання Сторін угоди, їх виконання, будуть важливими факторами у забезпеченні гідної праці працівників сфери технічного регулювання.

Профспілка машинобудівників та приладобудівників України