1430830703 foto nspp

Упродовж січня-лютого 2021 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 337,7 млн грн від загальної суми боргу (529,9 млн грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 627 примирних процедур, спрямованих на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 603 узгоджувальні зустрічі та 24 засідання примирних комісій.

Упродовж січня-лютого НСПП сприяла вирішенню 172 КТС(К) (3 – на національному, 3 – на галузевому, 4 – на територіальному, 162 – на виробничому рівнях), у яких брали участь понад 1,4 млн працівників 6698 суб'єктів господарювання.

Загалом, у зазначених 172 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 397 вимог, з яких: 211 (53%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 83 (21%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 80 (20%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 23 (6%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

Продовжують підтверджуватись прогнозні висновки НСПП щодо ймовірності виникнення у І півріччі 2021 року КТС(К) та конфліктних ситуацій у галузі охорони здоров'я. Зокрема, із загальної кількості КТС(К), зареєстрованих у січні-лютому п. р., понад 56% – саме у медичних закладах.

За сприяння НСПП упродовж звітного періоду вирішено і знято з реєстрації 39 КТС(К) та 55 вимог, з яких 42% – щодо своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, 24% – щодо охорони праці, організації робочих місць та виробничого побуту. Із загальної кількості вирішених КТС(К) 46% склали спори у закладах охорони здоров'я, 18% – на підприємствах машинобудівної галузі.

За результатами моніторингу стану виконання рішень примирних органів та ухилення від участі у примирних процедурах Службою виявлено порушення ст. 13 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Так, ухиляються від участі в примирних процедурах: ТОВ "Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ" (Житомирська область); Миколаївська дирекція акціонерного товариства "Укрпошта" (Миколаївська область); ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів" (Полтавська область); ТОВ "ДВ НАФТОГАЗОВИДОБУВНА КОМПАНІЯ" (Харківська область); КП "Чернігівоблагроліс" Чернігівської обласної ради.

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня-лютого п. р. НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 285 конфліктних ситуацій (1 – на територіальному, 284 – на виробничому рівнях) на 298 підприємствах, з яких майже 20% – на підприємствах сфери житлово-комунального господарства, 17% – у закладах освіти та охорони здоров'я.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року загальна кількість конфліктних ситуацій, врегулюванню яких сприяла НСПП, на підприємствах сфери житлово-комунального господарства збільшилась на 38,5%, у закладах освіти – на 14%.

За сприяння НСПП врегульовано 76 конфліктних ситуацій (1 – на територіальному, 75 – на виробничому рівнях) на 92 підприємствах, з яких 24% – на підприємствах сфери житлово-комунального господарства, 20% – у закладах освіти та охорони здоров'я.

Завдяки превентивним заходам НСПП лише 5 конфліктних ситуацій (1,8% від загальної кількості) стали предметом виникнення КТС(К).

Разом із тим, за результатами моніторингу стану СТВ виявлено низку підприємств, де заборгованість із виплати заробітної плати залишається одним із основних чинників, який значно підвищує ризик прояву протестних настроїв, зокрема і у радикальних формах. Так, значна заборгованість із виплати заробітної плати (понад 25 млн грн) спостерігається на наступних підприємствах (по регіонах):

Дніпропетровської області (станом на 01.03.2021):

серед економічно активних підприємств:

– ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова", де заборгованість із виплати заробітної плати становить 82,5 млн грн, що на 11,2% більше у порівнянні з попереднім місяцем;

– ДП "Дніпровський електровозобудівний завод" – 39,3 млн грн, що майже на 3% більше, ніж минулого місяця;

– ПрАТ "Дніпропетровський агрегатний завод" – 27,4 млн грн;

серед підприємств-банкрутів:

– ПАТ "Дніпропетровський трубний завод" – 64,3 млн грн, що на 8,8% більше у порівнянні з попереднім місяцем;

– ТОВ "Восток-Руда" (м. Жовті Води) – 25,7 млн грн.

Донецької області (станом на 01.03.2021):

серед економічно активних підприємств:

– ТОВ "Краснолиманське" – 89,2 млн грн;

– ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" – 87,8 млн грн, що на 5,8% більше, ніж минулого місяця;

– Костянтинівське державне науково-виробниче підприємство "Кварсит" – 26,7 млн грн, що на 2,7% більше у порівнянні з попереднім місяцем;

серед підприємств-банкрутів:

– ПАТ "Азовзагальмаш" – 241,8 млн грн;

– ПАТ "Азовелектросталь" – 56,3 млн грн, що на 1,7% менше у порівнянні з попереднім місяцем;

– ПАТ "Енерговугілля" – 25,2 млн грн.

Запорізької області (станом на 01.03.2021):

– ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" – 30,1 млн грн (сума заборгованості за останній місяць не змінилася).

Міста Києва (станом на 26.02.2021) та Київської області (станом на 01.03.2021):

– ДП НДІ "КВАНТ" – сума заборгованості склала 103,7 млн грн, що на 3% більше у порівнянні з попереднім місяцем;

– АТ "Завод "Маяк" – 36,5 млн грн, що на 1,7% більше, ніж минулого місяця;

– ПАТ "Київський завод "Радар" – 34 млн грн, що на 6,9% більше у порівнянні з попереднім місяцем;

– ДП "Завод порошкової металургії" (м. Бровари) – 25,3 млн грн, що на 3,7% більше, ніж минулого місяця.

Львівської області (станом на 01.03.2021):

– ДП "Львіввугілля" – 82,4 млн грн;

– ПрАТ "Шахта Надія" – 21,5 млн грн, що на 18,8% більше у порівнянні з попереднім місяцем.

Одеської області (станом на 01.03.2021):

– ДП "Ренійський морський торговельний порт" – 11,8 млн грн (борг на рівні минулого місяця);

– ПАТ "Одеський нафтопереробний завод" (банкрут) – 30,9 млн грн (сума заборгованості за останній місяць не змінилася).

Полтавської області (станом на 01.03.2021):

– ПрАТ "АвтоКрАЗ" – майже 58 млн грн (сума заборгованості за останній місяць не змінилася).

Сумської області (станом на 01.03.2021):

– АТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання" – 235,1 млн грн;

– Казенне підприємство "Шосткинський казенний завод "Зірка" – 39,2 млн грн, що на 3% більше, ніж минулого місяця.

Харківської області (станом на 01.02.2021):

– Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – 250,1 млн грн, що на 9,3% більше порівняно з попереднім місяцем;

– ПАТ "Харківський підшипниковий завод" – 51,8 млн грн, що на 2,8% більше, ніж минулого місяця;

– ТОВ "Лозівський ковальсько-механічний завод" – 28,6 млн грн;

– ДП "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" – 29,4 млн грн, що майже на 11% більше у порівнянні з попереднім місяцем;

– ДП "Завод ім. В.О. Малишева" – 26 млн грн.

Херсонської області (станом на 01.03.2021):

– ПАТ "Каховський завод електрозварювального устаткування" – 22,4 млн грн, що на 45,4% більше, ніж минулого місяця.

У рамках реалізації заходів щодо сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) працівники НСПП брали участь у 48 засіданнях комісій (обласних, місцевих, районних) адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 271 підприємства у сумі майже 1 млрд 192,4 млн грн.

Відповідно до повноважень НСПП продовжувала здійснювати моніторинг страйків та акцій соціального протесту, надавати консультації та роз'яснення сторонам соціального діалогу щодо врегулювання розбіжностей у рамках чинного законодавства України.

Так, у лютому поточного року наймані працівники провели 3 акції соціального протесту, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Зокрема, 03-04 лютого 26 найманих працівників КНП Львівської обласної ради "Львівська обласна лікарня відновного лікування № 3" (м. Соснівка Сокальського району Львівської області) провели дводенне голодування, висловивши таким чином протест проти вимушеного простою медзакладу з липня минулого року.

Фахівцями НСПП проведено узгоджувальні зустрічі з радником постійної комісії з питань охорони здоров'я та материнства Львівської обласної ради, з директором медзакладу та головою первинної профспілкової організації Вільної профспілки медичних працівників України КНП ЛОР "Львівська обласна лікарня відновного лікування № 3", за результатами яких було підготовлено наказ про відміну простою та відновлення роботи медзакладу з 08.02.2021.

17 лютого близько 500 представників Профспілки залізничників і транспортних будівельників України провели пікет біля будівлі Кабінету Міністрів України. Учасники акції соціального протесту вимагали, зокрема, підвищення рівня заробітної плати (крім вищого керівництва) не менше, ніж на 25% працівникам філій та структурних підрозділів АТ "Укрзалізниця"; виплати винагороди за підсумками роботи за 2019 рік; скасування рішення про скорочення посад у локомотивних депо Південно-Західної залізниці.

Упродовж січня-лютого 2021 року проведено 8 засідань Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

За результатами проведеної роботи визнано репрезентативними:

– на галузевому рівні – Об'єднання організацій роботодавців авіаційної промисловості України;

– на територіальному рівні – 1 обласну організацію роботодавців.

Упродовж січня-лютого п. р. працівниками НСПП підготовлено та розміщено в ЗМІ 308 публікацій, організовано та проведено 213 заходів (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу, взято участь у 119 заходах, організованих сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами.

Федерація профспілок України за повідомленням  НСПП