А5

11 березня в режимі онлайн провели останнє засідання постійної Комісії Ради Федерації профспілок України з питань соціального захисту членів профспілок та соціального страхування діючої каденції. Обговорили проєкти програмних документів, які будуть розглянуті делегатами З'їзду.

Детально проаналізували стан врахування пропозицій профспілок у постанові Кабінету Міністрів України "Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році".

Констатували як позитивні тенденції, що узгоджені позиції Уряду, Федерації профспілок України та Федерації роботодавців України дозволили погасити заборгованість з виплати Фондом соціального страхування для застрахованих осіб допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності і пологах за 2019 - 2020 роки, яка сягала близько 2 млрд. грн.

А43

Проте наприкінці 2020 року значне зростання середньоденних видатків Фонду на матеріальне забезпечення, пов'язане з захворюваністю на COVID -19, призвело до чергової заборгованості. Профспілки також запропонували розпочати процедуру тендерних закупівель для врегулювання проблеми бланків листків непрацездатності, надали пропозиції щодо поліпшення реабілітації пацієнтів.

Відмітили також своєчасність рішення про виділення коштів із Фонду боротьби з COVID -19 на потреби Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Це дозволило виплатити допомогу по безробіттю на суму 5 142,9 млн.грн, допомогу по частковому безробіттю на період карантину для суб'єктів малого і середнього підприємництва та фізичних осіб-підприємців на суму 2 779,9 млн. грн, одноразову матеріальну допомогу суб'єктам господарювання на суму 646,4 млн. грн.

Обговорили також пропозиції членських організацій профспілок щодо внесення змін до Статуту ФПУ та висунення кандидатів на посаду голови організації.

Працівники Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ Володимир Максимчук, Оксана Денісова та Юлія Савченко відповіли на запитання членів Комісії Ради.

Петро Шевченко,

голова Федерації профспілок Черкаської області, член постійної Комісії Ради Федерації профспілок України з питань соціального захисту членів профспілок та соціального страхування