А27

Повідомляється, що переговори щодо втілення проєкту уже на фінальній стадії.

На проєкт виділяється 50 мільйонів євро. Цими коштами уряд Іспанії підтримуватиме компанії - учасниці пілотного проєкту, які скоротять робочий тиждень до 32 годин. При цьому важливо, що водночас вони не будуть зменшувати заробітну плату працівників.

Під час першого року втілення проєкту, компанії отримуватимуть 100% компенсації коштів на скорочення робочого тижня, після другого – 50%, і після третього – 33%. Таким чином, близько 200 компаній зможуть взяти участь у проекті.

Аналогічні експерименти в Новій Зеландії та Японії довели: коротший робочий тиждень збільшує ефективність праці й підвищує мотивацію співробітників, а також береже їх від перевтоми. До того ж компанії менше витрачають електроенергії. Влада Іспанії сподівається, що згодом підприємці побачать вигоду і переходитимуть на такий режим без підтримки з боку держави.

Цікаво зазначити, що Іспанія стала однією з перших країн в світі, де було запроваджено 8-годинний робочий день – після страйку 1919-го року в Барселоні, який тривав 44 дні поспіль.

Федерація профспілок України

Джерело: https://tinyurl.com/yffa6h6j