А21

17 березня, В.о. Міністра енергетики України Юрій Вітренко зустрівся з представниками шахтарських профспілок Львівщини. У зустрічі взяв участь заступник Міністра Олександр Зорін, директор вугільно-промислового комплексу Андрій Синюк, директор із забезпечення паливом ПАТ «Центренерго» Віталій Довгаль.

Гірники довели очільнику Міністерства своє бачення щодо критичної ситуації у вугільній промисловості, яка існує на вугледобувних підприємствах, та ігнорування влади щодо проблем гірників. Заборгованість по заробітній платі шахтарям, відсутність умов для стабільної роботи призвело до зростання соціальної напруги в трудових колективах шахт, що й спричинило акцію протесту у м. Києві. Було наголошено, що порушені проблеми потребують невідкладного розгляду і пошуку спільних рішень, особливо це стосується виплати заборгованості із заробітної плати та розрахунку ПАТ «Центренерго» з ДП «Львіввугілля» за відвантажену вугільну продукцію.

Заступник голови Профспілки Андрій Зимін зосередив увагу на головних першочергових напрямках, зокрема:
- відновлення соціального діалогу галузевих профспілок і влади;
- виплата заробітної плати працівникам ДП «Львіввугілля», що утворилася, у зв’язку з несплатою відповідних вугільних компаній за відвантажене вугілля;
- про наближення термінів бюджетного фінансування вугільної галузі з четвертого кварталу на найближчий термін;
- ініціювати та внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі ;
- висловив пропозицію щодо проведення наради під головуванням в.о. Міністра енергетики України Юрія Вітренка за участі керівників державних вугледобувних підприємств та галузевих профспілок для спільного обговорення щодо подальшої життєдіяльності вугледобувних підприємств галузі і остаточного вирішення проблемних питань на всіх державних вугледобувних підприємствах. 
Заступник Міністра енергетики України Олександр Зорін відзначив, що на даний час йде обговорення проблем одного регіону, проте звернув увагу щодо необхідності вивчення наявної ситуації в усіх шахтарських регіонах.


В свою чергу, Юрій Вітренко повідомив, що зараз вирішується питання щодо наближення виплат з Державного бюджету, щоб шахтарі отримали зароблені гроші. Також, є домовленості з Фондом державного майна щодо сприяння в погашенні заборгованості перед гірниками.
«Нове керівництво «Центренерго» обіцяє, що буде отримувати на ринку ліквідні кошти від продажу електроенергії, і за рахунок цього компанія зможе погасити борги за вугілля»,- зазначив Юрій Вітренко.

Було домовлено, що 22 березня в форматі zoom буде проведено селекторну нараду за участі галузевих профспілок, на якій будуть вироблені та опрацьовані рішення порушених питань, а також представлені графіки погашення заборгованості ПАТ «Центренерго» за відвантажене вугілля. 

По завершенню зустрічі було складено відповідний Протокол.

Федерація профспілок України

Джерело: http://www.prupu.org/news/23197/