А12 

70 000 водіїв Uber у Великобританії відтепер мають право на мінімальну заробітну плату, оплачувану відпустку та інші базові трудові та соціальні гарантії.

Компанія Uber узялася виконувати рішення Верховного Суду, згідно з яким водіїв визнали працівниками, а не самозайнятими. Водії Uber отримуватимуть не менше 8,72 фунта ($12,11) на годину. Минулого місяця, працівники Uber врешті вибороли перемогу у Верховному Суді Великобританії, який одноголосно постановив, що водіїв слід вважати працівниками ("workers"), а не незалежними підрядниками або самозайнятими.

Британське законодавство виділяє окрему категорію "workers", яка передбачає, що особи можуть користуватися мінімальними гарантіями в оплаті праці, мають право на оплачувані відпустки, лікарняні, пенсійне забезпеченя. Проте, "workers", навідміну від категорії "employees", не захищені від незаконного звільнення, та не мають деяких інших, пов'язаних із звільненням, прав.

Адвокати Uber наполягали, що компанія є лише посередником. Проте суд зауважив, що компанія по суті диктує рівень зарплат водіїв, а також може карати тих, хто «порушує умови контракту» або відмовляється від замовлень. Тобто по суті водії є підлеглими Uber.

Водії відтепер вважаються працівниками Uber не лише безпосередньо під час поїздок з пасажирами – час очікування на замовлення також зараховується до робочого часу.

Позов проти Uber подали два водії, Джеймс Фаррар і Ясін Аслам, лідери профспілки гіг-працівників Великобританії. У 2016-му році вони виграли справу у суді першої інстанції, але адвокати Uber оскаржували рішення у судах вищої інстанції, доки справа не дійшла до Верховного Суду.

В інтерв’ю BBC Фаррар і Аслам зазначили, що їх перемога проти такого гіганта гіг-економіки, як Uber – велике досягнення для всіх гіг-працівників. «У цій битві Давида проти Голіафа ми не здались, ми продовжували відстоювати свою позицію незважаючи на те, що нам довелося пережити.»

Джерело: 

https://www.bbc.com/news/business-56412397