105e49197c1dec2ae260b379fd9bc9d0482a842f

Федерація профспілок України вітає  з днем народження  геніальну українську поетесу Ліну Костенко. Сьогодні їй виповнюється 91 рік.

 Ліна Костенко належить до покоління шестидесятників, брала  активну участь в дисидентському русі, завжди визначалася чіткою громадянською позицією, вольовим характером та незламністю духу. Вона не корилась життєвим обставинам, не мала політичних авторитетів, не писала заради нагород і не намагалась прославитись.

Слава сама знайшла Ліну Василівну, після виходу у світ третьої збірки поетеси «Мандрівки серця» у 1961 році. Ця лірична книга викликала захоплення у тисяч українців і, за іронією долі, розгнівала владу.

 Цензура видала заборону на друк її поезій в подальшому. І збірка «Зоряний інтеграл», написана у 1962-ому не побачила світ.  

Майже 15 років Ліна Костенко писала «в шухляду», без перспектив бути коли-небудь опублікованою.

Заборона не зламала поетесу, вона продовжувала брати активну участь

у громадському русі. В 1965 році поетеса підписала лист-протест проти арештів української інтелігенції. У 1966 під час львівського судилища над братами Горинями кинула їм квіти. Згодом поетеса написала лист на захист В’ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього, опублікований  в «Літературній Україні».

         Сьогодні Ліна Костенко улюблениця багатьох українців, її ім’я знають у всьому світі. Вона – лауреатка Шевченківської премії, Премії Антоновичів, Премії Петрарки, нагороджена медаллю Святого Володимира, Почесною відзнакою Президента України, Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Ліна Костенко виявила принциповість і відмовилася від звання Героя України, мотивуючи, що ця нагорода «як політична біжутерія їй не потрібна». Своєю життєвою позицію поетеса не раз підтверджувала, що для неї головне не нагороди і звання, а Ім’я. Таким же принциповим вона хотіла б бачити і український народ, про що пише у своїх творах:

«Ні честі, ні мови, ні згоди,

самі лише смутки і пні.

Коханий мій рідний народе,

ти збудешся врешті чи ні?!»

Цього року 17 березня Комітет Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики виступив з пропозицією  підтримати постанову про звернення Верховної Ради про висунення Ліни Костенко на здобуття Нобелівської премії з літератури 2022 року.

Федерація профспілок України