А26

Станом на 1 січня 2020 в країні не вистачало 33 707 лікарів і 35 тисяч фахівців середнього медичного персоналу. З початку поточного року з України виїхали понад 66 тисяч лікарів і працівників галузі. Про це сказано в доповіді Центру Разумкова «Україна 2020-2021».

Також, через епідемію коронавирусу в Україні звільнилися ще майже 34 тисячі медпрацівників, більшість з яких - пенсійного та передпенсійного віку.

Станом на 1 січня 2020 на країні не вистачало 33 707 лікарів і 35 тисяч фахівців середнього медичного персоналу. З квітня 2020 на Україні звільнилися понад 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки, а нових лікарів в системі зареєструвалися тільки більше тисячі.

У той же час Польща заявила, що готова працевлаштувати близько 2 тисяч лікарів і 3 тисячі медичних сестер України.

Для залучення лікарів з України Польща пішла на безпрецедентні кроки. Сенат Польщі ухвалив т.зв. ковідний акт, відповідну поправку в закон по боротьбі з COVID-19, яким скасовується обов'язкова нострифікація (підтвердження) дипломів українських і білоруських лікарів. Цією ж поправкою лікарям, які лікують хворих ковід, вдвічі підвищили зарплати. Разом з надбавками їх заробітна плата становить близько 12-15 тисяч злотих (близько 100 тисяч гривень), - сказано в доповіді.

При цьому в Україні в квітні-вересні 2020 року середньомісячні витрати на оплату праці (до вирахування податків) в установах, які надають спеціалізовану медичну допомогу, становили.

Федерація профспілок України

Джерело: