А1 

Федерація профспілок України звернулась до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо відновлення порушених прав працівників на отримання допомоги з тимчасової втрати працездатності.

Законом України 1053-9 від 03.12.2020 "Про реабілітацію в сфері охорони здоров'я" внесено зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", згідно з якими допомога по тимчасовій непрацездатності надаватиметься застрахованій особі лише у разі тимчасової непрацездатності на період реабілітації.

Такі зміни означають, що коли працівник захворіє будь - яким захворюванням або отримає побутову травму - допомога по тимчасовій непрацездатності йому не буде надаватися, оскільки це не є періодом реабілітації. Введення таких змін передбачено з 30 червня 2021 року.

Профспілки звернулися до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з проханням прискорити розгляд законопроекту 5187, яким передбачено відновлення права застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання чи травми. Як стало відомо наразі зареєстровані ще два законопроекти ( 5187-1, 5257 ), які передбачають виправлення помилок законодавців.

З подібним проханням Федерація профспілок Черкаської області звернулася до народного депутата України від Черкащини Олега Арсенюка, який є членом профільного комітету парламенту.

Петро Шевченко,

Голова Федерації профспілок Черкаської області