DSC 1586 1400x850

22 березня профспілкові організації Харківських комунальних театрів організували мітинг працівників театрів області на захист своїх трудових і соціально-економічних прав.

Перед будівлею Харківської обласної держадміністрації зібралися протестувальники – працівники харківських театрів та студенти, які були обурені цинічним порушенням їхніх трудових прав з боку влади.

Справа в тому, що держава заборгувала театралам заробітну платню за два місяці. Пікетувальників обурила також заява губернатора Айни Тимчук про розмір середньої зарплати працівникам театру в розмірі 16,5 тисячі гривень.Протестуючі влаштували перфоманс «ДЕ МОЇ 16 ТИЩ?». Спікери мітингу вимагали від влади не порушувати Конституцію України, адже невиплата заробітної плати є посяганням на право на саме життя. Як ветерани, так і молоді актори відмічали, що такої заробітної плати ніхто не отримує. Грошей вистачає лише на сплату комунальних послуг або оренду найдешевшого житла та тижневий проїзд на роботу й додому. «Ми не ляльки», «Віддайте чесно зароблені гроші театрам», «Театр перетворює натовп у народ» - скандували присутні.

Мітинг не пройшов не поміченим і цього ж дня за спільним розпорядженням Голови ХОГА та обласної ради була створена робоча група щодо вивчення діяльності бібліотек, кінотеатру, театрів, філармонії, мистецьких колективів, музеїв, закладів освіти сфери культури, комунальних закладів культури, що входять до переліку закладів культури базової мережі обласного рівня, завданням якої є здійснення вивчення діяльності вказаних закладів та підготовка пропозицій щодо вирішення питань, пов’язаних і з оптимізацією фінансово-господарської діяльності закладів культури. За виконанням цього розпорядження уважно стежитимуть профспілкові організації театрів та особисто голова Харківської обласної профспілкової організації Профспілки працівників культури України Ігнатенко З.В. 

Детальніше

DSC 1597

Олесь Леміщенко,

редактор газети «Солідарність» Об'єднання профспілок Харківської області