3 сайт

26 березня п.р. відбулась онлайн конференція, присвячена презентації «Дорожньої карти» з вирішення проблем заборгованості із заробітної плати в Україні.

Захід відбувся у рамках Проекту МОП на майданчику Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

У 2019 році в Україні запроваджено дворічний Проект МОП «Оплата праці в Україні: технічна допомога задля подолання заборгованості із заробітної плати, встановлення мінімальної заробітної плати та рівного винагородження», головною метою якого визначено захист заробітної плати шляхом удосконалення національної нормативної бази за допомогою соціального діалогу, зокрема, розв’язання проблем, порушених наглядовими радами щодо виконання Конвенцій МОП №№ 95, 131, 173, 100, 111.

Протягом двох років соціальні партнери за участі експертів МОП опрацьовували найбільш гострі питання у сфері оплати праці, зокрема, щодо:

- визначення розміру мінімальної заробітної плати;

- механізмів забезпечення рівної оплати за працю рівної цінності;

- вирішення проблеми заборгованості з виплати заробітної плати з урахуванням досвіду європейських країн та створення гарантійної установи захисту грошових вимог працівника у випадку неплатоспроможності роботодавця.

Цього разу модератор заходу виступив Андрій Фіголь, Національний координатор Проекту з вдосконалення системи оплати праці в Україні. Учасники: керівники та технічні спеціалісти урядових установ та соціальних партнерів, представники парламенту, наукових закладів, агенцій ООН, міжнародних та громадських організацій.

4 сайт

З привітальним словом виступили Кузовий Юрій Віталійович – заступник генерального директора директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці Мінекономіки, Шубін Олександр Олександрович – заступник Співголови Національної ради від профспілкової сторони, заступник Голови Федерації профспілок України, Піддубний Василь Васильович – заступник Голови Об'єднання організацій роботодавців України, Голова Київського обласного об'єднання організацій роботодавців ФОРУМ, Третьякова Галина Миколаївна – Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та інші.

Презентував «Дорожню карту» з вирішення проблем заборгованості із заробітної плати в Україні Франсуа Ейро, консультант Проекту (з текстом документу можна ознайомитися тут). Також. він представив результати досліджень щодо врегулювання вирішення зазначених проблем, зокрема, на прикладі Польщі, Німеччини, Австрії, де успішно працюють фонди гарантування заробітної плати.

Активне обговорення викликала доповідь Кузового Ю.В. щодо підготовленого Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України законопроекту, яким передбачається, зокрема, наступне:

1.               Функції фонду гарантування заробітної плати планується покласти на Державну службу України з питань праці з огляду на те, що саме Держпраці займається проблематикою заборгованості з виплати заробітної плати та забезпечення трудових прав працівників.

2.               Бенефіціарами фонду гарантування заробітної плати мають стати всі працівники, що отримують заробітну плату в межах підписаних трудових договорів, можливо крім бюджетної сфери, оскільки законодавством не передбачено процедури банкрутства для бюджетних установ.

3.               Максимальною сумою, яка планується до відшкодування, пропонується визначити три середньомісячні заробітні плати конкретного працівника, але не більше 12 мінімальних заробітних плат.

4.               Джерелом фінансування фонду передбачається визначити:

- частину коштів від суми сплаченого роботодавцями єдиного соціального внеску. Конкретну частку суми сплаченого роботодавцями ЄСВ, що спрямовуватиметься до фонду, визначатиме Кабінет Міністрів України;

- частину суми від штрафних санкцій за порушення законодавства про працю за результатами перевірок Державною службою України з питань праці;

- суми, які будуть відшкодовуватися у регресному порядку за рахунок реалізації ліквідаційного майна підприємств-банкрутів.

1 сайт 1

Вже наступного тижня Мінекономіки планує надіслати зацікавленим партнерам, в т.ч. профспілковій стороні, зазначений законопроект для опрацювання та висловлення позиції.

Також, Кузовий Ю.В. поінформував, що планується підготувати проект закону, в якому, зокрема, передбачатиметься надання права працівнику на персональний страйк у разі затримки заробітної плати.

Департамент з питань бюджету та оплати праці