20210330 113044

Семінар-навчання з питань громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю відбувся 30 березня 2021 р. у Київській обласній раді профспілок.

Він став продовженням циклу занять для профактиву області з різних напрямків профспілкової діяльності.

Про це на початку роботи повідомила голова КОРПС Лідія Харченко, нагадавши, що подібний захід в облпрофраді відбувся на початку лютого ц.р. і був присвячений бухгалтерській роботі в профспілках.

Цього разу темою було обрано: «Актуальні питання трудового законодавства та забезпечення ефективності державного нагляду і громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю». Перед учасниками виступили: заступник керівника Департаменту правового захисту, заступник головного правового інспектора праці Федерації профспілок України Ірина Сидоряк, а також начальник Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Київській області Валентин Шаботинський.

20210330 110414

У семінарі взяли участь: керівники членських організацій Київської обласної ради профспілок, голови первинних профспілкових організацій окремих галузей, керівники управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій та міськвиконкомів міст обласного значення, територіальних центрів соціального обслуговування надання соціальних послуг, а також фахівці юридичних відділів профспілок. Дехто з них долучився до співбесіди у форматі відео-конференції, використовуючи програму Zoom.

Л.Харченко поінформувала присутніх про те, що 23 березня 2021 року в Головному управлінні Держпраці в Київській області відбулась її робоча зустріч з начальником  ГУ Держпраці в області Романом Семчуком. У підсумку чого було досягнуто домовленості про організацію і проведення спільних інформаційних заходів: нарад, консультацій, семінарів, а також наголошено на необхідності поновлення Угоди про співпрацю між Головним управлінням Держпраці у Київській області та Київською обласною радою профспілок.

20210330 110802

Отже, навчання стало практичним кроком з реалізації зазначений  домовленостей і мало на меті надання актуальної інформації щодо здійснення державного нагляду за дотриманням трудових прав працівників, а також практики громадського контролю і вжиття заходів для поновлення порушених прав, а також проведення необхідної профілактичної роботи щодо їх попередження.

Ірина Сидоряк проінформувала учасників семінару про практику організації та проведення профспілками громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю, а також відповіла на низку запитань.

20210330 113015

Валентин Шаботинський високо оцінив зусилля керівництва КОРПС у організації та проведенні сьогоднішньої зустрічі, де обговорюються питання, які насправді хвилюють працівників і є вкрай важливими у спільній роботі профспілок та інспекторів Держпраці.

20210330 110749

Київська обласна рада профспілок