shahta

30 березня у Міністерстві енергетики України відбулася селекторна онлайн-нарада з керівниками державних вугільних підприємств, народними депутатами України, представниками галузевих профспілок та ПАТ «Центренерго».

У ній взяли участь представники Профспілки працівників вугільної промисловості України.

На порядку денному було розглянуто стан виконання протокольних доручень наради Міненерго від 22 березня поточного року, а також питання відвантаження вугілля для потреби енергетики та здійснення розрахунків за договорами постачання.

У виступах керівників державних підприємств висвітлювалася конкретна виробнича, соціальна та фінансово-економічна ситуація та пропонувалися шляхи вирішення існуючих проблем. Зокрема, керівник шахти «Краснолиманська» доповів про наявність фінансових активів, але через простій шахти та блокування рахунків підприємства, не можуть здійснюватися ніякі операції по виплаті заробітної плати шахтарям і тим більше, з погашення існуючої заборгованості.

Народний депутат України Михайло Бондар наголосив на необхідності в найкоротший термін визначення та надання відповідних розрахунків до Кабінету Міністрів України і Міністерства фінансів щодо збільшення обсягу бюджетних витрат на потреби вугільної галузі, та в першу чергу – на виплату заробітної плати шахтарям в нинішньому році, шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік».

У своєму виступі заступник голови Укрвуглепрофспілки Андрій Зимін зазначив, що станом на сьогоднішній день борги з виплати заробітної плати працівникам вугільної галузі складають вже 1млрд.152 млн. грн., незабаром після 1 квітня цього року вони становитимуть 1,8 млрд. грн. Тому, заплановане перерахування 239 млн. грн. на виплату заробітної плати ні в якій мірі не вплине кардинально на вирішення даного питання.

Профспілка працівників вугільної промисловості України висловлює свою рішучу незгоду та несприйняття позиції Міністерства фінансів України щодо неможливості наближення відповідної суми видатків, передбачених в Державному бюджеті України на вугільну галузь з грудня на березень 2021 року.

З цього приводу Голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням врегулювати питання виплати поточної заробітної плати і погашення заборгованості з неї працівникам вугільної галузі, а також наголосив, що подальша невирішеність даного питання може призвести до некерованих протестних акцій, як в регіонах, так і в місті Києві.Позиція Укрвуглепрофспілки з даного питання полягає в тому, що шахтарі не повинні бути заручниками взаємовідносин між різними відомствами системи державного управління. Тому Профспілка і надалі буде рішуче відстоювати права працівників на достойне життєіснування і своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати.

За підсумками проведеної наради Міністерством енергетики України буде складений відповідний протокол та надісланий всім учасникам наради.

Профспілка працівників вугільної промисловості України