167979312 3991213294280631 8018710261511432879 n

Після революції троянд грузини мали багато надій і сподівань на те, що їхнє життя зміниться на краще, проте з приходом нової влади гору взяла ідеологія лібертаріанства (Лібертаріанство – політична філософія, яка просуває ідею мінімізації впливу держави). Це позначилося як на регулюванні економіки, так і на житті пересічних громадян. Негативно вплинула нова політика й на ринок праці. Варто лише зазначити, що такі державні інституції, як інспекції з питань працевлаштування, санітарна та харчових продуктів, були просто скасовані. Грузія стала єдиною серед 183 держав - членів МОП, в якій не було інспекції праці. В силу цього держава виявилася не в змозі стежити за здоров'ям і безпекою працівників на підприємствах.

Як результат, критично зросла середня смертність по країні.

Права працівників та профспілок повністю ігнорувалися. Роботодавець міг звільнити працівника в будь-який час без попереднього повідомлення та пояснень. Поновлення на роботі не передбачалося.

Внаслідок антипрофспілкової політики Конфедерація профспілок Грузії втратила десятки тисяч членів. Переслідування профспілкових лідерів стало частиною їхнього повсякденного життя. Грузинським профспілкам довелося шукати захисту в міжнародних організаціях,  у першу чергу в МОП, Європейській  комісії та Держдепі США.  Трудовий кодекс, прийнятий за часів президентства Саакашвілі по лекалам міжнародних фінансових інститутів був підданий нещадний    критиці на Комітеті Конференції МОП по застосуванню стандартів, зокрема, представниками  країн-членів ЄС.

Конфедерація профспілок Грузії наполегливо закликала Уряд прийняти до уваги рекомендації, сформульовані в 2012 р в доповіді Державного департаменту США.

У країні не було стратегії щодо забезпечення зайнятості населення й створення гідних робочих місць. Уряд однодумців Михеіла Саакашвілі нічого не робив у цьому напрямку. Грузія стала шостою країною у рейтингу держав з найбільш недружнім трудовим законодавством. І це було не тільки порушенням конвенцій Міжнародної організації праці (МОП), а й звужувало європейські перспективи Грузії. Водночас не виконувалася й підписана напередодні Європейська соціальна хартія.

2013 року набув чинності новий Трудовий кодекс після багаторічної боротьби профспілок та тиску з боку міжнародних організацій (МОП, Європейська комісія, Державний департамент США).

2014 році була укладена Угода про асоціацію між ЄС та Грузією, яка  зобов'язала Грузію створити ефективну інспекцію праці.  А 25 серпня 2015 року низка компаній - Addidas, Puma, Nike та New Balance спільно з “Асоціацією за справедливу працю” звернулися до Міністерства праці, охорони здоров’я та соціальних питань Грузії із закликом захистити гідні умови праці за допомогою інспекції. Для таких великих брендів особливо важливо захищати норми безпеки та гігієни праці та трудові права в країнах, де виробляється їхня продукція, оскільки порушення трудових прав може суттєво нашкодити їхньому іміджу.

Зростання прямих іноземних інвестицій після 2014 року вказує на те, що економічна стабільність та відкриті ринки в країні мають вирішальне значення для інвесторів, а існування інспекції праці не є бар'єром для інвестицій.

Зміни, внесені до трудового кодексу у 2013 році значно покращили практику вирішення трудових спорів у суді. Більшість спорів вирішуються на користь працівників. Однак профспілки продовжували боротися за кращі стандарти та механізми правозастосування, які відповідали б прагненням працівників та міжнародним зобов'язанням країни (МОП та Угода про асоціацію).

У результаті трудової реформи 2020 року Грузія має покращене законодавство про працю та інспекцію праці з розширеним мандатом. У профспілок є переконання, що нинішні зміни покращать становище працівників на практиці, Грузія просунеться на шляху до європейської інтеграції, а також, що вони матимуть позитивний вплив на економічний розвиток країни.

Провал лібертаріанського експерименту в Грузії дозволяє Україні уникнути подібного розвитку подій. У виступі 8 серпня 1968 року в Маямі під час висунення його кандидатом у Президенти США Річард Ніксон  закликав: «Давайте почнемо з того, що візьмемо на себе відповідальність… говорити правду та жити по правді».  Це звернення як ніколи актуальне сьогодні для українців.

Прес-центр ФПУ