unnamed

22 березня ц.р. Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Фонду соціального страхування на 2021 рік на бездефіцитній основі із загальними доходами та видатками у сумі 31 715 013 тис.грн.

У процесі опрацювання цього бюджету Фонду у вигляді проекту профспілки не підтримали його прийняття на бездефіцитній основі як нереалістичний для виконання. За даними Фонду наразі дефіцит коштів вже складає біля 2,5 млрд. грн., що пов’язано з наслідками поширення коронавірусу, оскільки значно зросли витрати Фонду у зв’язку із збільшенням кількості страхових випадків. Тому ФПУ неодноразово та на різних рівнях (Мінсоцполітики, урядові комітети) пропонувала збалансувати бюджет виділенням необхідних коштів із спеціального фонду державного бюджету.

Нагадаємо, що 1 лютого ц.р. правління Фонду схвалило проект бюджету Фонду із дефіцитом у сумі 1,64 млрд.грн.  При цьому профспілкова сторона правління Фонду не підтримувала такий варіант бюджету, тому що у представленому проекті бюджету надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам запланована без урахування зростання середньомісячної заробітної плати в 2020-2021 роках (яка лягає в основу розрахунків страхових виплат), а реальний дефіцит коштів складає 2,6 млрд.грн. Після довгих консультацій сторін, профспілки згодились на цей варіант лише тому, що державна сторона запевнила про покриття дефіциту із державного бюджету відповідним рішенням Уряду. Проте Урядом було виділено лише 400 млн.грн.

А в затвердженому наразі бюджеті Фонду видатки на матеріальне забезпечення та соціальні послуги урізаються на 1,21 млрд.грн. – тобто вони менше ніж фактичні видатки у 2020 році, при тому, що пандемія не закінчується, а мінімальна та середня зарплата зростає.

Профспілкова сторона продовжуватиме роботу стосовно виділення додаткових коштів з державного бюджету для Фонду соціального страхування з метою ліквідації заборгованості з виплат по лікарняних листках та забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансових зобов’язань Фонду перед застрахованими особами.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення ФПУ