02 02

Парламентом Киргизстану в третьому читанні прийнято проєкт закону «Про профспілки». Федерація профспілок Киргизстану звернулася до президента Садира Жапарова з проханням накласти вето на цей законопроєкт, повідомляє 24.kg. Профспілки зібрали понад 70 тис. підписів громадян з цим проханням до президента.

«Законопроєкт створює умови для корупційних схем щодо незаконного розпродажу нерухомої профспілкової власності, яка належить трудящим, членам профспілки. В даний час всі рішення приймаються колегіально. Ухвалений депутатами законопроєкт виключає принципи демократії та колегіальності ухвалення рішень. Голова ФПК буде приймати рішення практично одноосібно, при цьому маючи повний імунітет - в разі порушень його неможливо буде усунути з посади», - повідомляють в федерації профспілок.

Ті, хто лобіюють прийняття цього законопроєкту, вважають, що він допоможе трудящим «точно знати, куди і як витрачаються відрахування». Протягом останніх двох років профспілки Киргизстану ведуть боротьбу проти прийняття цього закону. Він істотно обмежує можливості профспілкової діяльності, встановлює вимоги до внутрішньої структури профспілок та ставить останні під контроль державних органів.

Таким чином, законопроєкт позбавляє трудящих країни фундаментального права на свободу об'єднання. Профспілки Киргизстану неодноразово виходили на акції протесту. У відповідь органи влади за сфабрикованими звинуваченнями завели кримінальні справи на керівників протестуючих профспілок і усунули їх від посад.

Профлідери і активісти стають об'єктами арештів, постійних допитів, провокацій та тиску. Офіси профспілок і домівки профспілкових лідерів обшукують, рахунки профспілок заарештовують.

 

Федерація профспілок України

За матеріалами сайту https://bit.ly/39EPrwY