756007470562578

 Президент США Джо Байден анонсував масштабний план з модернізації американської інфраструктури. Він представив його в Піттсбурзі (штат Пенсільванія), де і почав свою передвиборчу кампанію в 2019 році. Американський президент назвав свій план «інвестицією в Америку, яка буває один раз за покоління» і оцінив його як найбільше вкладення в робочі місця з часів Другої світової війни. За задумом Байдена, ці інвестиції дозволять США стати лідером в найбільш перспективних галузях, пов’язаних з біотехнологіями та екологічно чистими джерелами енергії. Зрештою, вважає він, все це допоможе країні виграти глобальну конкуренцію з Китаєм.

Всі витрати в плані Байдена, який оцінюється в 2 трлн доларів, розділені на чотири великі категорії — поліпшення транспортної інфраструктури, підвищення якості життя, підвищення продуктивності бізнесу і соціальну програму підтримки хворих і літніх людей. Зокрема, на транспортну інфраструктуру витратять 621 млрд доларів. З них 174 млрд будуть вкладені в розвиток електричного транспорту, 115 млрд — в модернізацію шосе, доріг і мостів, 80 млрд — в залізниці, 42 млрд — в модернізацію аеропортів і морських портів. На поліпшення побутової інфраструктури в плані передбачено 650 млрд доларів, у тому числі 111 млрд на оновлення систем подачі води, по 100 млрд на розвиток високошвидкісного Інтернету та електромереж, 137 млрд — на модифікацію і будівництво шкіл.

На підвищення продуктивності бізнесу хочуть витратити 580 млрд доларів. З них 180 млрд вкладуть у науково-дослідні роботи, 100 млрд — у програми перепідготовки фахівців, а ще 300 млрд доларів будуть витрачені на розвиток малого бізнесу. Крім того, на програми допомоги та адаптації літніх людей і людей з інвалідністю планується витратити 400 млрд доларів. Передбачається, що всі ці гроші сукупно будуть витрачені протягом наступних восьми років — першого терміну Байдена і другого, у разі, якщо його переоберуть (25 березня американський президент заявив про намір балотуватися на другий термін). При цьому, за задумом Байдена, для реалізації плану США не вдаватимуться до значних зовнішніх запозичень і збільшуватимуть свій держборг. Гроші він розраховує отримати, підвищивши податки — в першу чергу, податок на прибуток корпорацій. У 2017 році при адміністрації Дональда Трампа цей податок був знижений з 35% до 21%. Байден планує знову підвищити його — до рівня 28%. Крім цього, адміністрація президента пропонує збільшити податок на зарубіжні прибутки корпорацій.

Федерація профспілок України

Джерело: https://bit.ly/3rQcD1B