1 60

Фізичні особи-підприємці та наймані працівники, які були змушені припинити свою діяльність через карантинні обмеження у «червоних» зонах, отримають з державного бюджету одноразову матеріальну виплату у розмірі 8 тисяч гривень.

Це передбачено законом (проект №5300), ухваленим Верховною Радою України 30 березня ц.р., та підписаним Президентом України.

Документ передбачає, що застрахований ФОП чи працівник, який в нього працює, має право на отримання допомоги з держбюджету на підставі самостійного звернення у розмірі 8 тис. грн. Матеріальну виплату можна буде отримати, зареєструвавшись через додаток або Єдиний портал державних послуг «Дія».

Окрім цього, підприємці та працівники можуть потенційно розраховувати на фінансову допомогу від місцевої влади у розмірі, який буде визначено органами місцевого самоврядування.

Слід зазначити, що Федерація профспілок України із самого початку пандемії, ще у березні 2020 року, розпочала роботу над пропозиціями щодо антикризових заходів по подоланню економікою України наслідків пандемії та посилення соціального захисту населення. Вони обговорювались у трудових колективах і членських організаціях ФПУ.

Профспілки закликали владу до прийняття нагальних рішень, спрямованих як на зниження ризиків масового зараження населення країни, так і на підтримку працюючих і бізнесу, щоб компенсувати їхні втрати на період карантину. 

На необхідності підтримки працюючих  людей, зокрема, наголошувалось у Зверненні Голови Федерації профспілок України Григорія Осового до членів профспілок, органів державної влади і роботодавців.

 

Прес-центр ФПУ