IMG 20190225 102223 Copy

Профспілкові курси для членів профспілок працівників освіти і науки, культури під головуванням  Андрія Адамчука - начальника управління нагляду в промисловості та на об’єктах з підвищеною небезпекою ГУ Держпраці у Запорізькій області 1-2 квітня 2021 року в малому залі Обласної ради профспілок провели семінар-навчання з охорони праці в якому прийняли участь 41 представник профспілок.

На навчанні обговорювались питання:

- гігієна праці, медичні огляди, надання першої допомоги потерпілим у результаті нещасного випадку;

- соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань; пожежна безпека.

З питаннями соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань,  огляду сучасного стану та проблем охорони праці, Законодавства України з охорони праці, організації роботи з охорони праці  виступив Микола Олійник.

Також була прочитана лекція на тему здійснення громадського контролю за додержанням законодавства з охорони праці, повноваження і права профспілок у цій сфері, практико правові аспекти ведення колективних договорів і формування розділу «Охорона праці» у колективному договорі.

Залучений фахівець Сергій Качула висвітлив питання гігієни праці, медичних оглядів, надання першої допомоги потерпілим у результаті нещасного випадку.

Головний державний інспектор відділу нагляду в агропромисловому комплексі, соціально-культурній сфері, будівництві, на транспорті та зв’язку Головного управління Держпраці в Запорізькій області Лідія Процько розповіла про профілактичні заходи щодо запобігання нещасним випадкам у закладах освіти, зокрема, недопущення інфікування COVID-19 та поширення захворювання серед працівників, з урахуванням результатів аналізу причин виникнення гострих професійних захворювань, спричинених коронавірусом SARS-Co-2. Йшлося також про забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту під час діяльності в умовах карантину.

Лідія Процько пояснила, що, відповідно до чинного законодавства, роботодавець на період карантину має право встановити для працівника за його згодою гнучкий режим робочого часу або перевести його на дистанційну роботу. Учасники семінару отримали відповіді на всі свої запитання з приводу організації роботи під час карантину.

Запорізька облпрофрада