Protest actions in Minsk Belarus near Stella August 16

31 березня 2021 р. Рада Міністрів Республіки Білорусь внесла на розгляд парламенту проекти законів "Про внесення змін до законів" (про трудові відносини) до КЗпП Республіки Білорусь та Зміни до Закону Республіки Білорусь "Про масові заходи в Республіці Білорусь" № 1491 від 31.03.2021. 8 квітня 2021 року. Палата представників Національних зборів Республіки Білорусь схвалила законопроекти в першому читанні.

Зміни та доповнення до Трудового кодексу спрямовані на протидію страйковому руху в Білорусі та подальше посилення вимог щодо проведення страйків. Вони вводять додаткові підстави для звільнення робітників за заклики до страйку, організації та участі в страйках, а також вводять заборону на страйки на підприємствах з небезпечними виробничими процесами.

Законопроект визнає відсутність працівника на своєму робочому місці у зв'язку з відбуванням ним адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту окремою підставою для звільнення працівника з ініціативи роботодавця. Для розірвання договору на цій підставі законопроект скасовує попереднє повідомлення (згоду) відповідної профспілки. Для придушення масових акцій протесту безпрецедентно посилюються вимоги до проведення масових заходів, скасовується декларативний принцип їх проведення.

Законопроект про внесення змін до Закону про масові заходи забороняє публічні заклики до організації та проведення публічних заходів до отримання дозволу на їх проведення, а також встановлює відповідальність політичних партій та громадських об'єднань (включаючи профспілки) за вчинення їх членами дій, які порушують встановлений порядок проведення публічних заходів.

Вищезазначені зміни в законодавстві сильно погіршують і без того гнітючу ситуацію з правами робітників та профспілок у Білорусі. Вони дозволяють уряду грубо і безсоромно порушувати норми основоположних конвенцій МОП; продовжувати ігнорувати виконання рекомендацій Слідчої комісії МОП та наглядових органів МОП.

Білоруський конгрес демократичних профспілок (БКДП) звернувся до МОП з проханням терміново втрутитися в цю ситуацію та закликати уряд Білорусі відкликати згадані законопроекти, а також безумовно закликати його виконати всі рекомендації Комісії по розслідуванню МОП та наглядових органів МОП.

Прес-центр ФПУ