images 41

Президією Запорізької обласної ради професійних спілок опрацьовано розміщений на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України  законопроект „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України”, яким  пропонується вирішити проблеми Фонду соціального страхування за рахунок самих застрахованих осіб і страхувальників.

 

14 квітня п. р. Президію Облпрофради  прийнята постанова якою схвалено текст звернення до народних депутатів України. В зверненні, зокрема наголошується: запропоновані пропозиції, що суттєво звужують зміст та обсяг існуючих прав і гарантій, суперечать нормам Конституції України, є недопустимим негативним явищем, викликають серйозні занепокоєння через високий ризик вразливості та соціальної незахищеності працівників. Такі нововведення призведуть  до того, що все більше працівників не братимуть лікарняні листки, а продовжуватимуть працювати, що потягне за собою погіршення їх стану здоров'я та в цілому здоров'я нації.  

 Непродумані, не професійні дії урядових чиновників, окремих депутатів Верховної Ради України, на фоні погіршення соціально-економічного стану працівників, поширенням коронавірусної хвороби, зростанням цін на предмети першої необхідності, комунальні послуги, зростання заборгованості із заробітної плати, росту безробіття, приступності, фактів суїциду викликають гнів та обурення простих мешканців регіону.

Звернення президії Запорізької обласної ради профспілок відправлено всім народним депутатам України від Запорізької області, у якому викладена їм пропозиція не підтримувати, а терміново зняти з обговорення проект «Про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України» та в подальшому не виносити на обговорення законопроекти, які суперечать Конституції України, міжнародним нормам, викликають гнів та соціальну напругу в суспільстві.

В короткий термін, на звернення надійшла відповідь від народного депутата України Артема Кунаєва, який в своєму листі зазначає, що поділяє слушні зауваження профспілок, та вразі подання до Верховної ради України проекту Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України”, в такому вигляді, не буде підтримувати його прийняття.

 

Запорізька обласна рада профспілок