Uchni ostroz koh dytyachoi shkoly mystetstv na vystavtsi do 120 richchya Ol gy YAnovs koijpg 

Перемогою закінчилася тривала спільна боротьба Профспілки працівників культури України і Міністерства культури та інформаційної політики України  за встановлення соціальної справедливості у питаннях оплати праці працівників музеїв та заповідників.

Про це зазначено у листі Центрального комітету Профспілки працівників культури України до Київської міської та обласних організацій Профспілки.

Майже два роки усі структурні ланки Профспілки працівників культури України були безпосередніми учасниками боротьби за встановлення соціальної справедливості у питаннях оплати праці працівників музеїв та заповідників.

Адже, ще влітку 2019 року (постановою КМУ від 19.06.2019 р. № 612) Уряд вніс зміни до додатку 2 постанови від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» в частині підвищення з 1 січня 2020 року тарифних розрядів керівним працівникам, фахівцям і науковим працівникам музеїв та заповідників.

Проте, відсутність аналогічних змін у галузевому наказі Міністерства культури від 18.10.2005 р. № 745 «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» (далі – наказ № 745)  в силу неодноразового, тривалого небажання з боку Міністерства фінансів України погоджувати документ, призвела до невиконання вищезазначеного урядового рішення.

В результаті, щомісячні матеріальні статки цієї категорії працівників культури досі залишалися на вкрай низькому рівні. А чисельні звернення до найвищих державних інституцій, спрямовані Центральним комітетом, територіальними організаціями Профспілки, трудовими колективами та профорганізаціями музеїв і заповідників, не бралися до уваги високопосадовцями.

Лише після нещодавно завершеної, чергової процедури погодження зацікавленими відомствами, реєстрації Міністерством юстиції України 23.03.2021 року  (реєстраційний № 365/35987) змін до наказу № 745 та їх опублікування, керівні працівники, фахівці та наукові працівники музеїв і заповідників мають право на оплату праці за підвищеними тарифними розрядами відповідно до постанови КМУ  від  19.06.2019 р. № 612.

Тож, нарешті Профспілці разом з Міністерством культури та інформаційної політики України вдалося отримати чергову соціальну перемогу.

Крім питань оплати праці працівників музеїв та заповідників, наказ МКІП «Про внесення змін до наказу Міністерства культури і туризму України від 18 жовтня 2005 року № 745» від 05.02.2021 р. № 61 (зареєстрований в Мінюстиції 23.03.2021 р. за  реєстраційним № 365/35987) містить положення, що стосуються особливостей оплати праці працівників інших категорій закладів культури. На необхідності їх внесення до чинного галузевого наказу № 745 на період дії карантину, Профспілка також неодноразово наполягала у своїх зверненнях до МКІП.

Так, наказ № 745 доповнено новим пунктом наступного змісту: «При перегляді показників керівних працівників, керівників інших структурних підрозділів, професіоналів, наукових працівників, фахівців музеїв та заповідників, показники для віднесення до груп за оплатою праці керівних працівників бібліотек та централізованих бібліотечних систем, а також показники для віднесення до груп за оплатою праці керівних працівників клубних закладів, парків культури і відпочинку, центрів культури і дозвілля, зоопарків не враховувати показники відвідування у період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України».

Крім того, відповідно до Національного класифікатора ДК 003:2010 таблицю 2 Додатку 2 наказу № 745, яка містить Схему тарифних розрядів керівних працівників, художнього та артистичного персоналу концертних організацій, доповнено  позиціями «артисти-солісти-органісти» та «асистенти артистів-солістів-органістів».

Профспілка працівників культури України