Облпрофрада 1

22 квітня п.р. на черговому засіданні президії Чернівецької обласної ради профспілок розглянуто низку актуальних питань діяльності територіального профоб’єднання та його членських організацій. Схвалено проєкт Територіальної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин у Чернівецькій області на 2021-2022 роки, який скеровано для узгодження Сторонам соціального партнерства.

Прийнято також низку звернень, зокрема до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля стосовно розробленого  Мінсоцполітики України законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України». У зверненні наголошено, що більшість змін, які вносяться до Закону України «Про загальнодержавне соціальне страхування», значно звужує права застрахованих осіб.

Президія категорично не погодилася з підходами щодо виплати допомоги з тимчасової непрацездатності у розмірах починаючи від 50% середньої заробітної плати (доходу) з покроковим збільшенням на 10% за кожні 5 років страхового стажу і наданням права на її виплату в розмірі 100% за умови наявності більше 20 років стажу. Такі наміри призведуть до звуження прав застрахованих осіб, що є грубим порушенням ст. 22 Конституції України. Внаслідок цього все більше працівників не братимуть лікарняні листки, а продовжуватимуть працювати під час хвороби. Це потягне за собою погіршення стану їх здоров'я, збільшення кількості профзахворювань та нещасних випадків на виробництві.

Не підтримано також зміни щодо зменшення терміну звернення за призначенням матеріального забезпечення до шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, замість терміну 12 місяців, як передбачено чинною редакцією.

Профспілкові організації Буковини виступають проти розробленого законопроєкту, наполягають на його доопрацюванні та вимагають проведення зустрічі із сторонами соціального діалогу для обговорення проблем функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування і шляхів їх вирішення.

Президія облпрофради схвалила також звернення до органів виконавчої влади, обласної та районних рад, територіальних громад, керівників і профспілкових комітетів підприємств, установ, організацій області щодо фінансової підтримки оздоровлення дітей.

 

Михайло Лєньков,

завідувач відділом з питань

захисту соціально-економічних

та духовних інтересів працюючих

Чернівецької облпрофради