27 квітня 2021 року

27 01

28 квітня - день, коли ми віддаємо данину пам'яті працівникам, які отримали травми або загинули на виробництві. Цього року пам'ятна дата відзначається на тлі пандемії Covid-19, яка показала всю ненадійність нинішньої системи охорони праці та техніки безпеки в усьому світі, оскільки робочі місця перетворилися на гарячі точки розповсюдження вірусу. Ідея про досягнення нульового рівня травматизму і нульового рівня нещасних випадків з важким і смертельним результатом, травм і захворювань, пов'язаних з роботою, стає міражем. Роботодавці продовжують ігнорувати свої обов'язки по відношенню до працівників. 

Сьогодні в усьому світі системи охорони праці та техніки безпеки не відповідають необхідним умовам. МОП наводить такі факти:

- Кожні 15 секунд в результаті нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання помирає один робочий.

- Кожен день в результаті нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань помирають 7600 робітників.

- Щотижня від легеневих захворювань або раку через вплив азбесту вмирають 5000 чоловік.

- Соціальні та економічні наслідки поганих умов праці величезні:

- Наслідки для людей, біль і страждання від травм або хвороб, страждання, заподіяні родині та близьким, спустошеність і емоційні страждання сім'ї 

- Виробничі втрати

- Медичні витрати

- Компенсація за втрату заробітної плати

- Порушення виробничих процесів

- Адміністративні та юридичні витрати, пов'язані з судовими розглядами в зв'язку з недбалим ставленням і можливими штрафами або тюремним ув'язненням.

З огляду на те, що роботодавці ігнорують свій обов'язок дбати про працівників, враховуючи величезні втрати, пора визнати охорону праці та безпеку одним з основних прав у сфері праці.

Глобальний профспілковий рух відкрито закликає підтримати кардинальне визнання права на охорону праці та безпеку фундаментальним правом у сфері праці та зробити для цього конкретні кроки. Глобальний союз IndustriALL приєднується до заклику, який прозвучав у 2019 році з нагоди прийняття Декларації століття МОП про майбутнє сфери праці: «Безпечні та здорові умови праці мають основоположне значення для забезпечення гідної праці».

Джерело: https://bit.ly/32UhTXZ