1619533794 izobrazhenie viber 2021 04 27 17 28 29

27 квітня 2021 року відбулася перша онлайн зустріч високого рівня профспілкових лідерів європейських країн з новообраним Президентом Європейського комітету профспілок освіти Ларрі Фланегеном та Європейським директором ЄКПО Сьюзан Флокен. У зустрічі взяли участь представники країн Східної Європи, а саме – Азербайджану, Вірменії, Грузії, РФ, Республіки Молдова. Від України у роботі зустрічі взяв участь голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов. Ця зустріч дала можливість обговорити питання, які мають пріоритетне значення для вищезазначених країн. Лідери профспілок розповіли про сучасні реалії в своїх системах освіти, обговорили проблеми та вплив кризи COVID-19 на їх країни, системи освіти і профспілкову роботу.

Голова Профспілки Георгій Труханов у своєму виступі зазначив, що проблеми для профспілок всіх країн в сучасних умовах є майже однаковими, адже це пов'язано із карантинними обмеженнями та переведенням роботу та навчання у дистанційний режим. Він наголосив, що процес відновлення системи освіти під час пандемії відбувається дуже повільними темпами через загальне складне фінансове становище у країні. Залишається відкритою проблема якісного Інтернету. Але робота продовжується, не зважаючи на складні обставини. Також Георгій Труханов поінформував керівництво ЄКПО про ситуацію із порушеннями прав профспілок в країні. Триває боротьба всеукраїнських профспілок за свої права та існування, оскільки продовжуються спроби влади переглянути закон про профспілки. Тому, голова Профспілки наголосив на важливості підтримки і солідарності європейських колег на цьому етапі.

Представники східноєвропейських країн поінформували лідерів ЄКПО про ситуацію із закриттям шкіл, вакцинацією, планами відновлення роботи у постпандемічний період. Колеги з Грузії наголосили на підвищеному навантаженні на вчителів у цей тривалий період. Значна кількість вчителів знаходиться у постійному стресовому становищі через подвійний режим роботи, хоча їх понаднормовий час оплачується додатково. Реформа у сфері освіти, яка зараз запроваджується в країні, вимагає постійного підвищення кваліфікації вчителів. Влітку планується проведення іспитів для підтвердження кваліфікації вчителів, що є теж важливою проблемою на даний час, зважаючи на значне вже потрійне навантаження на них. Голова Профспілки освіти Азербайджану розповів, що в країні активно проводиться вакцинація вчителів та приблизно 64% освітян вже вакцинувалися, хоча представники інших країн повідомили про зовсім протилежну ситуацію.

Загалом, учасники також підняли проблему скорочення кількості працівників у сфері освіти, тимчасових контрактів для вчителів, безробіття серед випускників педагогічних університетів та низької заробітної плати працівників освіти. 

 
Міжнародний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки України