f268259d632a12a9e7b87b12621757cc

Лідер профспілки "Солідарність" Петро Дуда надіслав прем'єр-міністрові Польщі Матеушу Моравецкому лист, в якому повідомив про загрозу початку в країні безпрецедентного по своєму масштабу соціального конфлікту, повідомляє Pulshr.pl.

Серйозна суперечка між впливовим профобъединением і владою виникла близько двох тижнів тому, коли віце-прем'єр і міністр активів Яцек Сасин повідомив про запуск програми реструктуризації національної енергетики, що припускає вилучення у компаній вугільних активів. Відразу ж після заяви чиновника на деяких підприємствах галузі спалахнули акції протесту і пікети. "Дії, запропоновані Мингосимуществом і спрямовані на відділення усіх вугільних активів від енергетичних компаній, за відсутності якого-небудь соціального діалогу, привели до кризової ситуації в Tauron Group.

"Спроба нав'язати соціально неприйнятні рішення змусить "Солідарність" зробити рішучі дії. Будь ласка, пам'ятайте, що це стосується не лише Tauron, але і усього енергетичного сектора, а отже, усієї економіки і сімейних бюджетів усіх громадян", - говориться в офіційному листі Петра Дуды голові уряду. На думку профлидера, найближчим часом в країні можуть початися страйки, які суспільство і уряд не бачили вже дуже багато років.

- Мені дуже складно зрозуміти, чому влада не вчиться на своїх помилках. Ми не проти трансформації енергетичного сектора, але не даємо згоди на розчленовування Tauron, - обурюється голова "Солідарності" в Tauron Вальдемар Сопата. - Щоб вирішити питання мирно, необхідно прийти до угоди в процесі діалогу усіх зацікавлених сторін. У профспілках упевнені, що коли вугільні активи таких гігантів ринку, як PGE, Tauron і Enea, будуть переведені в Національне агентство енергетичної безпеки, під загрозою виявляться тисячі робочих місць. Багато вуглевидобувних підприємств спочатку припинять здобич, а пізніше і своє існування.

Федерація профспілок України

Джерело: https://bit.ly/3aLNSxU