5lqy

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №4555, який передбачає підвищення пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції. За відповідне рішення проголосували 340 народних депутатів. Автори документу пропонують підвищити пенсії ліквідаторам першої групи інвалідності майже на 4 тис. грн. Наразі вони в середньому отримують 12 270 грн, а нардепи хочуть підвищити виплати до 16 080 грн.

Крім того, пенсії пропонують підвищити ліквідаторам другої групи інвалідності (з 10 967 до 129 87 грн) і третьої (з 8 129 до 8 917 грн). У разі ухвалення закону у другому читанні, підвищені виплати зможуть отримати 39 481 пенсіонер. Але для цього у держбюджеті на 2021 рік потрібні додаткові видатки у розмірі 526,5 млн грн для виплат у липні – грудні.

Федерація профспілок України активно, наполегливо та ефективно бореться за підвищення розміру соціальних виплат учасникам ліквідації аварії на Чернобильскої АЕС.  Пропозиції профспілок у цієї сфері спрямовані на полипшення умов праці, пенсійного та медичного забезпечення ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Наприклад, коли чинились спроби скасувати фінансування оплати праці чорнобильцям за підвищеними коефіцієнтами, СПО обєднань профспілок, ФПУ активно виступали проти і в результаті відстояли це право. Цінюючи рівень соціального та медичного забезпечення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, профспілки вважають, що законодавчі гарантії та пільги для них мають бути фінансово забезпечені у повному обсязіУ свою чергу профспілки мають власну санаторно-курортну систему, зокрема, реабілітаційні центри з різного профілю, які допомагають у лікуванні, та відкриті в т.ч. і для чорнобильців.

Федерація профспілок України