фото на сайт 1

Фахівці ФПУ взяли участь у серії вебінарів, присвячених існуючим практикам встановлення рівної винагороди за працю рівної цінності (у рамках Проекту МОП із заробітної плати та членства ФПУ в Міжнародній коаліції за рівну оплату праці (ЕРІС)).

Під час вебінарів експерти зі Швейцарії, Великобританії, Фінляндії представили національний досвід з реалізації інструментів для досягнення рівності в оплаті праці, а також поділились висновками щодо усунення можливих перешкод на цьому шляху. 

 

Ключовою аудиторією стали представники організацій України, що приєднались до ЕРІС, зацікавлені представники урядових установ, організацій роботодавців та профспілок, громадських організацій, наукових установ та міжнародні партнери.

Так, перший з вебінарів було присвячено темі: «Оцінка практики рівної оплати праці на рівні підприємств: поглиблений аналіз швейцарського аналітичного інструмента LOGIB» (15 квітня ц.р.). Доповідач – Олівер Шрьотер, економіст та експерт з рівності в оплаті праці (Федеральне управління Швейцарії з питань гендерної рівності).

фото на сайт 2

Слід відмітити, що швейцарський досвід застосування аналітичного веб-інструменту LOGIB (www.logib.ch) дає можливість провести гендерний аналіз оплати праці на підприємстві, а також дозволяє відслідкувати не тільки розрив в оплаті праці працівників, а й прозорість встановлення заробітної плати по кожному працівнику. Скористатися зазначеною програмою може як працівник, так і роботодавець, що буде для них безкоштовним та анонімним.

Під час другого вебінару (22 квітня ц.р.) учасники ознайомилися з досвідом Великобританії зі створення сприятливого політичного середовища для рівності в оплаті праці. Зокрема, дЗара Нану, Генеральна директорка і співзасновниця GAPSQUARE (Великобританія) доповіла по темі: «Великобританія: бізнес-аргументи стосовно прозорості в оплаті праці».

фото на сайт 3

Зара Нану акцентувала увагу на тому, що епізодична боротьба не дає результату та не виправдовує себе, тому вирішувати проблему гендерної нерівності в оплаті праці потрібно комплексно, починаючи з законодавства – країни, що мають відповідне національне законодавство, швидше скорочують гендерний розрив в оплаті праці.

Великобританія з 2010 року має закон про рівність, у якому об’єднано різне законодавство про протидію дискримінації; з 2017 року для роботодавців з чисельністю працюючих більше 250 осіб установлено обов’язкове подання публічної звітності про гендерний розрив в оплаті праці.

Заключний вебінар «Трипартизм і соціальний діалог для досягнення рівної оплати праці: національний досвід» (29 квітня ц.р.) присвятили обговоренню досвіду Фінляндії щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці, який представила Мілла Сандт, координаторка відділу гендерної рівності Міністерства соціальних питань та охорони здоров’я.

фото на сайт 4

У Фінляндії закон про рівноправність існує давно, його виконують, а за питанням рівності в оплаті праці, зокрема, слідкує омбудсмен, і сьогодні його місія – це надання рекомендацій щодо реалізації зазначеного закону задля скорочення гендерного розриву в оплаті праці.

Крім того, згідно із законом Фінляндії про рівноправність роботодавці зобов’язані сприяти гендерній рівності на робочому місці, запобігати дискримінації за ознакою статі, гендерної ідентичності чи гендерного вираження.  Також, роботодавці, у яких працює щонайменше 30 працівників, мають складати план рівної оплати праці та проводити аналіз заробітної плати. У разі, якщо такий аналіз виявить існування чіткої відмінності в оплаті праці жінок і чоловіків, роботодавець повинен проаналізувати причини та вжити заходів для виправлення такої ситуації. За невиконання закону про обов’язковість оцінки гендерної рівності на підприємстві роботодавці мають сплатити штрафи.

фото на сайт 5

За результатами проведених обговорень учасники ЕРІС домовились подати пропозиції стосовно подальшої спільної роботи.

Федерація профспілок України

Департамент з питань бюджету та оплати праці