АРМ

Страйки на двох гірничодобувних підприємствах Вірменії привели до підвищення зарплати і поліпшення охорони праці і промислової безпеки.  8 і 9 квітня гірники Капанського гірничо-збагачувального комбінату, на якому працює 1200 чоловік, провели страйк, вимагаючи покращення ситуації у сфері охорони праці та підвищення заробітної плати. Про це повідомляє сайт Профпсілки металургів і гірників України.

Після того, як Республіканська галузева спілка профспілкових організацій гірників, металургів і ювелірів Республіки Вірменія (РГСПОГМЮРВ) успішно провела переговори з роботодавцем, компанія забезпечила працівників засобами індивідуального захисту з більш високими показниками безпеки та почала установку більш сучасних повітроочисних механізмів.

Система оплати праці була на вимогу працівників змінена на індивідуально-відрядну, в результаті чого поточний рівень зарплати в розмірі 380 000-410 000 драмів (735-795 доларів США) збільшиться на суму до 15 відсотків.

«Пандемія та війна в Нагірному Карабасі в 2020 році поставили гірничодобувну і металургійну промисловість Вірменії в нестабільне становище. Рівень охорони праці на робочому місці знизився. Почалися невдоволення робітників через зниження відрядного заробітку. Все це призвело до спонтанних страйків», - заявив голова РГСПОГМЮРВ Едуард Пахлеванян.

Ще один страйк почався 16 квітня, коли водії великовантажних самоскидів на Соткському руднику перекрили дорогу до копальні.

Цей рудник належить гірничодобувної компанії GeoProMining, яка займається видобутком і переробкою золота, срібла, сурми і міді. Після війни в Нагірному Карабасі в 2020 році 75% Соткського рудника було передано Азербайджану. До війни на руднику працювало близько 1000 осіб, але в поточній ситуації компанія була змушена скоротити 280 працівників. Багато працівників з їх згоди були переведені на інші підприємства компанії, що діють у Вірменії.

Після переговорів з профспілкою 19 квітня компанія прийняла більшість вимог працівників, включаючи підвищення відрядної зарплати водіїв і введення медичного страхування працівників.

Як повідомив Едуард Пахлеванян, через зниження загальних обсягів видобутку на руднику обсяг перевезень скоротився. У зв'язку з цим керівництво компанії погодилося знизити планову вироботку, що дозволило з квітня збільшити розмір відрядної оплати водіїв на 50%. При цьому фіксований оклад працівників не змінився і складає 120 000 драмів (230 доларів США). В результаті зарплата водіїв самоскидів може досягати 1000 доларів США, тоді як раніше вона не перевищувала 600-700 доларів США.

«Ми вітаємо нашу членську організацію з цією перемогою, результатом якої стало підвищення зарплати в важкий період для галузі в Вірменії», - сказав заступник генерального секретаря IndustriALL Кемаль Озкан.

 

Федерація профспілок України

Джерело: https://bit.ly/3b0LPGe