А19

Коментуючи декларацію Соціального саміту ЄС у Порто, Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Лука Вісентіні підкреслив: «Сьогоднішня декларація являє собою символічний поворотний момент для Європи, яка починає ставати на соціальний шлях, закріплений в установчих договорах і необхідний для  справедливого відновлення від пандемії.

Бачення, погоджене сьогодні лідерами та соціальними партнерами, має потенціал для підвищення рівня праці та життя людей на усьому континенті, але лише в тому випадку, якщо обіцянка соціальної опори трансформується у конкретну політику на європейському та національному рівнях. Лідери повинні відповідати гаслу саміту: час виконати узяті на себе зобов’язання.

Прогрес повинен розпочатися з народного відновлення після кризи COVID, яке поставить заощадження та створення якісних та добре оплачуваних робочих місць шляхом масових державних інвестицій, випереджаючи жорсткі правила регулювання заборгованості.

Відновлення соціальної Європи можливе лише за умови фундаментального зрушення нашої економічної моделі від тієї, яка ґрунтується виключно на переслідуванні прибутку та продуктивності, до тієї, яка фокусується на добробуті людей, шанує екологію, соціальну справедливість, а також індивідуальні та колективні права.

Десятиріччя жорсткої економії зробили Європу економічно біднішою та політично більш розділеною. Цей саміт повинен стати початком десятиліття соціального прогресу, яке нікого не залишить позаду».

У підписаній декларації інституції ЄС, президентство Португалії та соціальні партнери домовились:

- «зберігати надзвичайні заходи стільки часу, скільки це буде необхідно»;

- «забезпечити інклюзивне, стійке, справедливе та спрямоване на щедре збільшення робочих місць відновлення»;

- «сприяти гідним умовам праці та справедливій оплаті праці всіх»;

- «посилити національні системи соціального захисту, щоб забезпечити гідне життя для всіх»;

- «сприяти гендерній рівності, в тому числі шляхом подолання гендерного розриву в оплаті праці та гарантування права на рівну оплату праці за рівну вартість».

Див. повний текст декларації Соціального саміту ЄС тут.

https://www.etuc.org/en/pressrelease/porto-declaration-must-be-turning-point-europe

 

Федерація профспілок України