DSC 1567

В Об'єднанні профспілок Харківської області відбулася планова нарада з фахівцями обласних організацій профспілок, які відповідають за блок питань соціально-економічного захисту.

В рамках забезпечення виконання заходів Меморандуму про співпрацю між Об’єднанням профспілок Харківської області  та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях  та з метою налагодження взаємодії щодо вироблення механізму забезпечення працівників безоплатною правовою допомогою в частині захисту трудових, соціально-економічних прав участь у нараді взяли, заступник Голови ОПХО Сергій Волков, заступник директора Центру, голова ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська та спеціаліст з трудового права, доктор юридичних наук Лариса Велічко. На нараді відмічалось, що економічний стан більшості підприємств та організацій ускладнюється, відбувається падіння обсягів виробництва та наданих послуг майже у всіх сферах економічної діяльності. Це негативно впливає на рівень оплати праці працівників, тривалість їхнього робочого часу, створення належних і безпечних умов праці та своєчасність отримання коштів за виконану роботу. Тому, не дивлячись на запровадження карантинних  заходів, чисельність працівників, трудові права яких порушуються і вони вимушені звертатися за допомогою, не  зменшується. Учасники наради обмінялися досвідом роботи  щодо  захисту трудових прав працівників, особливо в частині несвоєчасної виплати заробітної плати та поновлення на роботі в наслідок звільнення за ініціативою роботодавця, акцентували увагу на недосконалості трудового законодавства, в тому числі на виконанні судових рішень, необхідності підвищення рівня правової поінформованості громадян тощо. При цьому фахівці Регіонального центру високо оцінили роботу профспілок в цих напрямках. 

Також на нараді обговорені зареєстровані у Верховній Раді України проєкти законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (реєстр. № 5371 від 13.04.2021) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» (реєстр. № 5388 від 16.04.2021), заява ФПУ з приводу їх прийняття та необхідності мобілізації членів профспілок для підписання петицій проти цих антитрудових законопроєктів.       

Наталія Гриценко,

завідувач відділом ОПХО