А33

МКП вітає далекосяжні та важливі рекомендації Незалежної групи з питань готовності та реагування на пандемії (НГГРП) під головуванням Хелен Кларк та Елен Джонсон Сірліф. Багатосторонні установи, які відновили свою діяльність, потребують негайних та довгострокових дій.

МКП підтримує життєво важливий та нагальний заклик групи до спільного використання багатства, виробничого потенціалу та інтелектуальної власності. Світова організація торгівлі має запровадити відмову від пандемії ТАПІВ, а «Група 20» – забезпечити ресурси для нарощування виробничого потенціалу, вакцинації та тестування.

Окрім низки реформ Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), рекомендованих у доповіді, ВООЗ має більше покладатися на МОП, щоб забезпечити захист робочих місць та працівників від майбутніх пандемій, а також більш ефективно та послідовно консультуватися з профспілками та роботодавцями щодо боротьби з пандеміями та їх впливом на робочі місця.

Соціальний захист

Генеральний секретар МКП Шаран Барроу також заявила: «У доповіді НГГРП підкреслюється катастрофічний вплив відмови від інвестицій в охорону здоров’я та догляд за літніми людьми, а також соціальний захист, який має бути універсальним, але нині заповнений прогалинами. Щоб розпочати процес ліквідації прогалин та зробити соціальний захист стійким нам потрібен глобальний фонд соціального захисту.  Люди не мають вибирати між забезпеченням своїх сімей продуктами харчування і вжиттям необхідних заходів, щоб уникнути зараження та поширення смертельних хвороб.

Доповідь містить виправдану похвала медичних працівників переднього краю і визнання багатьох інших працівників,  – задіяних у виробництві продуктів харчування, дистрибуції та роздрібній торгівлі, а також на транспорті, в освіті та догляді, з низькою оплатою праці, що посилює загрозу зараження – кожен з яких також намагається працювати з усіх сил, щоб піклуватися та забезпечувати інших. Робочі місця є основними місцями зараження і страждають від необхідних заходів, спрямованих на боротьбу з пандемією.

Націоналізм і нерівність несуть значну частину відповідальності за величезну смертність та зростання рівня бідності, насамперед серед жінок, уразливих расових груп, інвалідів, а також працюючих у неформальному секторі. Знання та компетенція перевірені, і їх слід пропагувати та захищати від теоретиків змови та популістів на кшталт колишнього президента США Трампа та президента Бразилії Болсонару.

Охорона здоров’я потребує кращого фінансування, щоб здоров’я людей не залежало від того, наскільки багаті вони або їхня країна. Але нам також потрібен новий суспільний договір, який би підкріпив відновлення та стійкість, а охорона праці повинна бути визнана основним правом на роботі».

Джерело: https://bit.ly/3eKJG3Z

Федерація профспілок України