32 1536x1022

Низький рівень зарплати та затримки з її виплатою підштовхують українських будівельників до пошуку роботи за кордоном, зазвичай – у Європі. Наші будівельники погоджуються виїжджати на гірші умови праці, ніж стандартні для європейських працівників, навіть якщо зарплата всього в два рази вища. Згода з боку українських будівельників працювати неофіційно та за демпінговими розцінками – породжує конфлікти з місцевими працівниками.

Роль профспілок – пояснювати, які мінімальні умови праці встановлені в країнах ЄС та сусідніх країнах, як можна забезпечити виконання цих мінімальних умов та до кого звернутися, якщо мігрантам надають неправдиву або викривлену інформацію.

Для цього ПРОФБУД (Профспілка працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України) створив веб-сайт, де кожен мігрант, який виїжджає на будівельні роботи до однієї з країн Європи, матиме змогу дізнатися, які гарантії він може вимагати від роботодавця. Участь профспілок у цьому процесі дає можливість зменшити розрив в правах між трудовими мігрантами й місцевими працівникам, а також поліпшити доступ трудових мігрантів до гідної, справедливої і безпечної роботи.

Так, на веб-сайті migration.profbud.org.ua є дані про:

• мінімальну зарплату по країні та для працівника конкретного рівня (кваліфікований, некваліфікований, бригадир тощо)
  • норми робочого часу та перерви
  • розмір доплат за нічну та понаднормову роботу, роботу у вихідні
  • законна тривалість відпустки
  • розмір компенсації при нещасних випадках
  • контакти місцевих профспілок, де можна отримати допомогу чи консультацію.

Запрошуємо усіх будівельників, які виїхали з України або збираються це зробити, не зважаючи на членство у профспілці, заходити на веб-сайт, вивчати інформацію, знати свої права та не погоджуватися на нелюдські умови праці.