307164 1

Щороку 1 червня  Україна та ще понад 60 країн світу відзначають Міжнародний день захисту дітей. 

Також у перший день літа відзначається Всесвітній день батьків.

Символічно, що Всесвітній день батьків відзначається у той же день, що й Міжнародний день захисту дітей. Адже, сім'я і дитина - це споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність та розвиваючи власну культуру.

Офіційним роком народження Міжнародного дня захисту дітей вважають 1949 рік. Саме тоді в Парижі відбулася спеціальна сесія Міжнародної демократичної федерації жінок, на якій і було вирішено заснувати дитяче свято. Таке рішення було обумовлене жахливим становищем дітей по всьому світу у післявоєнний період: багато неповнолітніх лишилися сиротами, без домівок, їжі, хворі. Це не могло залишитися поза увагою міжнародної спільноти.

Відзначати свято почали з 1950 р. Тоді урочисті заходи відбулися в 51 країні. У 1959 році ООН ухвалила Декларацію прав дитини, якою закликала батьків, громадські організації та уряди визнавати права дітей та сприяти їхньому дотриманню. А у 1989 році організація представила міжнародний документ – Конвенцію про права дитини.

Всесвітній день батьків з’явився в системі міжнародних свят у 2012 році. Його було проголошено на 66-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні того року. Основне завдання Дня батьків – повсюдне утвердження цінностей міцної і моральної сім’ї. Саме батьки насамперед несуть відповідальність за виховання та захист дітей, за повний і гармонійний розвиток їхньої особистості в атмосфері щастя, любові й розуміння.

Традиції святкування Дня батьків наразі лише формуються, адже саме свято є доволі молодим. Натомість 1 червня проводиться безліч заходів, присвячених Міжнародному дню захисту дітей.

Звісно, цього дня для дітей влаштовують різні розважальні заходи: конкурси з подарунками, концерти, виставки, вікторини. Однак це свято, скоріше, орієнтоване на дорослих, адже головна мета – розказати про проблеми і труднощі дітей у всьому світі, наголосити на важливості захисту їхніх прав.

Турбота про дітей, усвідомлення пріоритетності їх інтересів над інтересами дорослих мають стати філософією нашого життя.

Бажаємо миру і злагоди кожній дитині, кожній родині, усій Україні!

Наснаги і мудрості батькам, педагогам, дорослим, серця яких сповнені любові до дітей.

 

Федерація профспілок України