Б1

3 червня 2021 року у приміщенні Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок відбулися засідання президії, а потім черговий, V, пленум Центральної ради ПМГУ. Участь у пленумі взяли близько 60 членів ЦР, представників первинних та територіальних організацій Профспілки з різних куточків України, і запрошені гості – заступник голови ФПУ О.Шубін та голова Дніпропетровської облради профспілок В.Дубіль.

На порядку денному стояло кілька актуальних питань. В першу чергу рішенням пленуму було оновлено склад Центральної ради Профспілки. Із доповіддю з основної теми («Про поточну ситуацію в ПМГУ») виступив голова ПМГУ О.Рябко. Він поінформував присутніх про показники виробництва у галузі, зайнятість та структуру робочих місць, рівень та перспективи підвищення заробітних плат та боротьбу за погашення існуючої заборгованості із зарплати, стан соціального діалогу із роботодавцями, профспілкове протистояння просуванню антисоціальних законодавчих ініціатив.

Профлідер озвучив слова вдячності на адресу первинок ПМГУ, які ефективно вирішують проблеми людей праці на місцях. Також він зупинився на конкретних напрямках внутрішньопрофспілкової діяльності: здійсненні контролю охорони праці, навчанні профкадрів і активу, правовій, організаційній, фінансовій та інформаційній роботі, підкресливши, що вони відіграють важливу роль у загальній результативності ПМГУ.

Розмірковуючи щодо молодіжної політики, О.Рябко констатував гостроту проблеми відтоку молодих кадрів з галузі і Профспілки, та закликав профспілкову молодь бути більш активною. Зокрема – зробити свій внесок у запобігання знищенню трудових гарантій працюючих українців шляхом направлення на адресу Президента В.Зеленського звернення Молодіжної ради ПМГУ «Молодь проти трудового рабства!»

До обговорення доповіді долучилися керівники ряду первинних профорганізацій. М.Пастушенко (Запорізький залізорудний комбінат) говорив про певні аспекти діяльності Федерації профспілок України і Профспілки металургів і гірників у її складі. А.Гранкін (Часівоярський вогнетривний комбінат) розповів про роботу первинки підприємства та Донецької обласної організації ПМГУ в умовах пандемії коронавірусу. Н.Маринюк («АрселорМіттал Кривий Ріг») поділилася з колегами історією тривалої та складної боротьби профкому за підвищення зарплат працівників АМКР і його дочірніх підприємств. С.Полтавець («Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод») звернув увагу членів ЦР на дуже сумні тенденції у сфері професійно-технічної освіти та підготовки робітничих кадрів, причина яких – неухильне зниження державного фінансування.

Піднімався на трибуну пленуму і О.Шубін: навів дані щодо прогнозів розвитку української економіки (на жаль, вони не надто оптимістичні), проаналізував законодавчі ініціативи діючої влади (у ФПУ, як і у ПМГУ, вважають їх неприйнятними), поділився планами Федерації на найближчу перспективу та закликав лідерів нашої Профспілки попри труднощі не відступати у боротьбі за права людей праці.

Взявши до уваги всю озвучену інформацію, пленум ухвалив низку підсумкових документів, у тому числі – План основних заходів ЦР ПМГУ на ІІ півріччя 2021 року та Заяву ЦР про неприпустимість прийняття проєктів законів №5371 та №5388, яку було відправлено на адресу голови Верховної Ради України Д.Разумкова.

Профспілка металургів і гірників України