А4

На засіданні Генеральної ради МКП, яке відбулося 26-27 травня, було підтверджено, що 5-й Всесвітній конгрес МКП відбудеться 17-22 листопада 2022 року у Мельбурні (Австралія).

Рішення про перенесення конгресу з липня було ухвалене з метою забезпечення максимально можливої ​​фізичної участі у заході, з огляду на те, що міжнародні обмеження на поїздки внаслідок COVID-19, як очікується, будуть продовжені до 2022 року.

Рада затвердила тему конгресу «Новий суспільний договір», а також розпочала процес підготовки до розробки проекту Заяви конгресу та інших ключових етапів на шляху до конгресу.

Атаки на трудящих

Рада отримала звіти про атаки на права трудящих та демократію від профспілкових лідерів кількох країн, зокрема:

·     Білорусі, де триває придушення режимом Лукашенка профспілкової та продемократичної діяльності, включаючи ув’язнення профспілкових лідерів;

·     Колумбії, де впродовж останніх чотирьох тижнів було вбито десятки профспілкових і громадських лідерів у міру зростання протидії суспільства політиці та діям уряду президента Дуке;

·     Гонконгу, де маріонетковий уряд Китаю активізував боротьбу з демократією, включаючи винесення другого тюремного вироку про позбавлення волі терміном на 18 місяців генерального секретаря Конфедерації профспілок Гонконгу Лі Чеук Яна;

·     М’янми, де хвиля вбивств та репресій військової хунти націлена на керівництво членської організації МКП – Конфедерації профспілок М’янми;

·     Філіппін, де жорстока адміністрація президента Дутерте застосовує «червону мітку» до профспілкових діячів,  звинувачуючи їх у вбивствах.

Рада зобов’язалася проводити акції солідарності на підтримку профспілок у кожній з вищезазначених країн, а також Бразилії, Індії та Нігерії, профспілки яких також ведуть боротьбу за захист прав трудящих та демократії проти авторитарних режимів.

Місцеві профспілкові діячі також проінформували раду про останні вбивства та насильство в секторі Газа, Західному березі та Ізраїлі. Рада зобов’язалася надавати постійну підтримку та запевнила про солідарність МКП з палестинським народом, а також нагальну необхідність переговорів для досягнення справедливого і мирного вирішення конфлікту обома державами згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки ООН.

Актуалізована інформація щодо Всесвітнього конгресу

Генеральний секретар представила актуалізовану інформацію про хід виконання рішень 4-го Всесвітнього конгресу МКП та план роботи, ухвалений на засіданні Генеральної ради у листопаді минулого року, яким передбачено наступне:

·     старт кампанії «Справедливі робочі місця»;

·     боротьба за всезагальний доступ до вакцин, тестів, методів лікування та інших медичних засобів, призначених для боротьби з COVID-19;

·     прогрес на шляху досягнення мети загального соціального захисту та інших ключових елементів Порядку денного ООН на період до 2030 року.

Рада була проінформована про діяльність, пов’язану з Новим суспільним договором, у тому числі п’ять ключових вимог трудящихробочі місця, права, соціальний захист, рівність та інтеграція. Також було окреслено подальшу роботу щодо справедливого переходу до кліматичних дій, формалізацію неформальної зайнятості, належну ретельність у глобальних ланцюгах поставок, а також співпрацю з федераціями глобальних профспілок та ПКК через Раду глобальних профспілок. Крім того було актуалізовано інформацію щодо роботи з МОП, у  тому числі пріоритети цьогорічної Міжнародної конференції праці, з «Групою 7», «Групою 20» та СОТ.

Рада також була проінформована про нові спільні вказівки МОП та ВООЗ щодо COVID-19, у яких підкреслюється важливість стандартів МОП, соціального діалогу та залучення профспілок до заходів із запобігання та пом’якшення наслідків на робочих місцях.

Кожен регіон надав свій звіт, в тому числі інформацію про позитивні результати травневого Соціального саміту ЄС у Порту.

Жіночий комітет МКП надав актуалізовану інформацію про вплив пандемії на жінок та трудящих-мігрантів, а також кампанії за припинення гендерного насильства та забезпечення інвестицій у догляд. Молодіжний комітет приділив увагу надзвичайним наслідкам пандемії на можливостям працевлаштування молоді.

Членство в МКП не отримала жодна нова організація. Крім того, рада ухвалила рішення не розглядати заявки п’яти організацій щодо надання членства.

Наступне засідання Генеральної ради МКП заплановане на листопад 2021 року.

https://www.ituc-csi.org/ituc-general-council-begins-2022-congress?lang=en

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ