2

Медики в Україні отримують низьку заробітну плату, нижчу за національний середній показник. У багатьох випадках працівники закладів отримують мінімальну зарплату, яка не забезпечує їхнім сім'ям задовільного рівня життя. Тимчасові доплати, запроваджені Урядом, частково виправили ситуацію для деяких працівників охорони здоров’я, які беруть участь у заходах із реагування на COVID-19, однак, як виявилось, абсолютно не гарантовані. Адже 10 лікарень Хмельниччини, включаючи базові для лікування хворих на  COVID-19, не отримали кошти від держави за виконану роботу.

Ситуацію, яка склалася, обговорено під час робочої зустрічі з Головою ФП області Олегом Сковородніковим. Одна з найгостріших ситуацій склалася у Славутській міській лікарні, де НСЗУ відмовилось виплатити близько 5 млн.грн.

Для визначення негайних і реальних кроків для забезпечення належної оплати праці медичних працівників, які залучені до лікування пацієнтів з випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, відбулась зустріч голови Хмельницької обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Валентини Садоми, начальника Відділення НСПП в області Сніжани Паюк з директором Славутської міської лікарні Леонідом Радзивілюком і головою профорганізації Тетяною Квятківською. Конструктивні пропозиції на зустрічі вніс міський голова Славути Василь Сидор.

А вже через декілька годин з міською владою та представниками лікарні зустрівся і виконуючий обов’язки керівника НСЗУ Андрій Віленський.

медики

Окрім діалогу, на часі постають більш дієві методи – профспілка рекомендувала, а також запропонувала допомогу трудовому колективу в організації  процедури колективного трудового спору.

Інформаційно-аналітичний відділ ФП Хмельницької області