А22 

24 червня 2021 року у Харкові відбулося  засідання обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення з порядком денним:

1.Про вжиття заходів щодо запобігання зростанню безробіття в зв’язку з масовим вивільненням  працівників через укрупнення районів області.

2.Про проведені профорієнтаційні заходи щодо популяризації робітничих професій серед різних категорій населення, у тому числі, з учнівською молоддю.

Голова обласного координаційного Комітету, виконавчий директор Об’єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт» О. Колесніков зазначив, що ситуація, яка склалася в Україні та області на ринку праці, є неоднозначною, невизначеною та загрозливою. Дана тенденція є наслідком тих негативних процесів, що відбуваються в економіці країни: падіння виробництва, товаровиробники не знаходять ринків збуту власної продукції, і, як наслідок, підприємства банкротують та закриваються, це призводить до зростання безробіття, відбуваються процеси міграції.

А. Толстих, заступник директора Харківського обласного центру зайнятості, інформуючи з першого питання порядку денного відмітив, що протягом січня-травня 2021 року до центрів зайнятості області надали інформацію про заплановане масове вивільнення 262  роботодавця на 8,8 тис. осіб, очікувалось до вивільнення - 3,0 тис. осіб.

З початку 2021 року до служби зайнятості надали інформацію про заплановане масове вивільнення 148 структурних підрозділів районних державних адміністрацій області на 1,9 тис. осіб.

На сьогодні працевлаштовано 909 осіб з числа тих, які підлягають вивільненню. З них: 507 осіб - працевлаштовано районними державними адміністраціями, 259 осіб - за сприяння служби зайнятості, 145 осіб - самостійно.

Загалом, за 2021 рік до служби зайнятості звернулось понад 1,0 тис. осіб, звільнених за  статтею 40.п.1.

Також А. Толстих зазначив, що заплановане вивільнення суттєво не вплинуло на зростання безробіття у Харківській області.

Про проведені профорієнтаційні заходи щодо популяризації робітничих професій серед різних категорій населення, у тому числі, з учнівською молоддю  інформував Г. Майський, головний спеціаліст відділу науки, вищої та професійної освіти управління науки, вищої, професійної освіти та кадрового забезпечення Департаменту науки і освіти обласної державної адміністрації. Фахівець зазначив, що Програмою розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019 – 2023 роки», затвердженою рішенням XVIII сесії Харківської обласної ради VII скликання, передбачено ряд завдань у сфері професійно-технічної освіти, у тому числі: удосконалення змісту професійної освіти, підвищення престижності робітничих професій, якісного проведення профорієнтаційної роботи з молоддю.  З метою реалізації завдань програми Департаментом науки і освіти спільно з Науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Харківській області, місцевими органами територіальних громад у сфері освіти, закладами професійної (професійно-технічної) освіти, соціальними партнерами проводиться робота щодо запровадження інноваційних форм профконсультаційної, профінформаційної роботи, застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у професійній орієнтації з метою формування в учнівської молоді позитивної мотивації до трудової діяльності, свідомого вибору професії.

Незважаючи на спільну роботу закладів професійної (професійно-технічної) освіти з центрами зайнятості, громадськими організаціями з метою ознайомлення з тенденціями ринку праці, важливості усвідомлення вибору професії існує обмеженість можливості спілкування з випускниками з причин відмови керівництва закладів загальної середньої освіти, більшість яких знаходиться на території територіальних громад, сприяти у проведенні профорієнтаційної роботи з випускниками 9-х класів, мотивуючи збереженням контингенту учнів, а також не надання інформації закладам професійної (професійно-технічної) освіти щодо проведення батьківських зборів.

Лише системна, комплексна профорієнтаційна робота із залученням роботодавців, закладів освіти, служби зайнятості, громадських організацій із застосуванням інноваційних технологій є найбільш дієвим засобом формування у молоді усвідомленого вибору професій.

Через відсутність потреби заплановане на ІІ квартал питання «Про визначення рішенням обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення можливості продовження терміну компенсації витрат роботодавцям понад 6 місяців за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб зазначених у  частині 1 статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» не розглядалось.

В обговоренні питань порядку денного взяли участь: Колесніков О.О., Дейнеко В.П., Благовещенська А.В., Гриценко Н.О., Печура Т.М.  та ін. За результатами засідання прийнято протокольне рішення.

Гриценко Н.О., заввідділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО