Головне фото Сковородніков Кінах Дунець

Для цього потрібне створення сприятливих умов для модернізації промислових підприємств, зменшення регуляторного та адміністративного тиску на бізнес.

Про це, наприкінці минулого тижня, йшла мова під час розширеного засідання правління Союзу промисловців і підприємців області – регіонального відділення УСПП з представниками регіональних бізнес-асоціацій та керівниками промислових підприємств краю у Хмельницькій торгово-промисловій палаті.

В засіданні взяли участь президент УСПП Анатолій Кінах, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, перший заступник голови Хмельницької ОДА Сергій Тюрін, заступник Хмельницького міського голови Роман Примуш, голова ХСПП Іван Дунець, Голова Федерації профспілок Хмельницької області Олег Сковородніков, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Хмельницькій області Сергій Кіндзерський, директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня, заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук.

Анатолій Кінах під час виступу озвучив актуальні питання для бізнесу: створення умов для підвищення конкурентоспроможності, підтримка вітчизняних товаровиробників, доступне кредитування тощо.

Лідер ділової спільноти  розповів, що Український союз промисловців та підприємців підготував системні пропозиції, які сформовані у документі «Платформа економічного патріотизму: невідкладні заходи 2021». Документ визначає орієнтири докладання зусиль на 2021 рік та містить конкретні пропозиції, спрямовані на відновлення економічного розвитку країни. Її основою стали результати експертних обговорень, «круглих столів», форумів, організованих УСПП спільно з партнерами та науковцями, а також меморандуми про співробітництво. Зазначені пропозиції та напрацювання будуть спрямовані до Офісу Президента, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

«Сучасна промисловість, трудова міграція, бідність, демографічна криза, деіндустріалізація – це ті проблемні питання, які мають розглядатися як дуже важливий національний стратегічний пріоритет. Усі мають бути дотичні до їх вирішення – і ті, хто сплачує податки, створює робочі місця, і ті, хто забезпечує життєдіяльність держави. Можна формувати сучасні програми, хороші рішення, але коли не має системи управління, яка спроможна довести до кінцевого результату, ці програми будуть неефективними», – сказав Анатолій Кінах.

За оцінками експертів, після послаблення карантину та відкриття кордонів, потік трудової міграції з України до Польщі зросте на 37% «до карантинних» показників.

Попри достатність внутрішніх природних ресурсів, тарифи і ціни на «комунальні» постійно зростають, відбувається цинічне ставлення до людей. Станом на 1 травня, заборгованість по комунальних платежах сягнула біля 80 млрд.грн. Що далі?

Віолета Лабазюк зазначила, що обласна рада спільно з депутатським корпусом зацікавлена у підтримці бізнесу, діяльність якого забезпечує створення робочих місць та наповнення місцевих бюджетів. Разом з тим, за словами голови облради, держава має бути зацікавлена у підтримці товаровиробників.

Вона висловила переконання, що внесені під час засідання пропозиції допоможуть консолідувати зусилля з метою підтримки бізнесу, активізувати співпрацю із народними депутатами з метою удосконалення системи оподаткування та прийняття необхідних законодавчих актів, які допомагатимуть створенню сприятливих умов для іноземних інвесторів.

Сергій Тюрін проінформував, що на сьогодні промисловий комплекс Хмельниччини утворюють більше 1000 підприємств, де зайнята чверть працюючих регіону (понад 49 тис. працівників). Промислова продукція в загальному обсязі реалізованої продукції (товарів і послуг) складає близько третини, що теж свідчить про вагомість промислової галузі в економіці регіону.

У структурі промисловості області найбільшу частку традиційно займає діяльність з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря: у січні-березні п. р. - 44% (і це завдячуючи Хмельницькій АЕС). Переробна промисловість має частку 53% і в цій категорії найбільші за обсягами - виробництво харчових продуктів – понад 20%, виробництво ґумових і пластмасових виробів – 14%, машинобудування – 5%, металургійне виробництво – 4%.

Посадовець відмітив, що на теренах  області працює чимало успішних промислових підприємств, які є потужними гравцями на ринку та лідерами в певних галузях. Разом з тим існують проблеми в окремих секторах промисловості. Так, підсумки роботи промисловості за останні роки демонструють скорочення загальних обсягів виробництво харчових продуктів, текстильних виробів, хімічної продукції, машинобудування. Загалом за минулий рік індекс промислового виробництва склав 97,5%. На падіння обсягів впливали як зовнішні, так і внутрішні фактори, в тому числі негативний вплив мала світова пандемія коронавірусної хвороби.

Про покращення роботи між роботодавцями та обласною Державною податковою службою, новації в спрощенні сплати податків та поданні звітності проінформував заступник начальника Головного управління ДПС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук.

Заслухано інформацію про роботу управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області (начальник - Сергій Кіндзерський) та обласного центру зайнятості (директор - Сергій Черешня).

Голова Федерації профспілок Хмельницької області Олег Сковородніков констатував, що в області налагоджено соціальний діалог, оновлено склад територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, укладено Територіальну угоду, вибудовуються нові шляхи спільної роботи по збереженню та розвитку трудового потенціалу Хмельниччини. Є підтримка профспілок багатьма роботодавцями області.

Сторонами було наголошено на відновленні соціального діалогу на принципах трипартизму на всеукраїнському рівні між владою, роботодавцями та профспілками. Назріла потреба в переформатуванні Національної соціально-економічної ради, про що є зауваження від Європарламенту.

Привернуто також увагу щодо неприпустимості прийняття законопроєктів, які можуть значно погіршити існуючі умови як для роботодавців, так і для працівників. Серед пріоритетів - недопущення руйнації системи соціального страхування та неприпустимість впровадження антисоціальних ініціатив уряду й окремих депутатів.

За підсумками обговорення напрацьовано низку  конкретних пропозицій, які будуть направлені до Кабінету Міністрів України для вжиття заходів та розробки відповідних планів.

загал ілюстрація

Інформаційно-аналітичний відділ ФП області