А1
Депутати Європарламенту закликають змінити правила державних закупівель, щоб забезпечити право голосу працівників на робочих місцях. У Міжнародний день справедливості для прибиральників та охоронців двадцять три депутати Європарламенту від чотирьох різних політичних груп підтримали заклики профспілок з усієї Європи надавати державні контракти лише тим компаніям, на яких укладені колективні договори з працівниками.
Бюджет державних закупівель становить 2 трлн. євро на рік або понад 13 % ВВП ЄС. Ці кошти, які витрачають уряди та державні установи на послуги, що надаються приватними підрядниками, можуть зіграти визначальну роль у встановленні стандартів для цілих секторів ринку праці. Євродепутат Агнес Йонгеріус зазначила: «Демократія на роботі - це лакмусовий папірець для демократичного суспільства. Коли вона під загрозою, це серйозний попереджувальний знак для всього суспільства. Ось чому життєво важливо провести межу зараз. Використання державних коштів лише на контракти з компаніями, на яких діють колективні договори, стане першим чітким кроком». Євродепутат Лейла Чаібі наголосила: «Коли державні гроші використовуються для підживлення гонки на дно у визначенні умов праці, щось явно не так і це потрібно виправити. Урядові лідери аплодували відданості працівників, і зараз настав час надати їм інструменти для отримання гідних умов».
Олівер Ретіг, регіональний секретар UNI Europa, заявив: «Суть демократії полягає не лише у свободі слова, це також і свобода мати право голосу. Ось чому ми закликаємо надавати державні контракти лише тим компаніям, у яких працівники мають право голосу. Таким чином ми сформуємо потенціал протидії підвищенню рівнів нерівності та забезпечимо підзвітність корпорацій, що працюють в ЄС». У заяві про підтримку зазначається: «З початку кризи Covid-19 у минулому році працівники сфери догляду, прибиральники, працівники кол-центрів, логістичної сфери та пошти, охоронці та інші категорії працівників важливих служб ризикували своїм життям, щоб забезпечити життєдіяльність наших суспільств. У той же час вони є одними з найменш низькооплачуваних та найменш захищених працівників в ЄС. Чимало з них працюють у проектах, що фінансуються через державні закупівлі.
Проте занадто багато працівників основних служб залишаються без права голосу. Таким чином, відповідні компанії є менш підзвітними не лише своїм власним працівникам, а й широкій громадськості. Тим часом інші компанії, для того, щоб витримати конкуренцію, також вимушені занижувати рівень оплати праці та умови праці.Державне фінансування не повинно бути співучасником цієї гонки на дно. Державні контракти не повинні надаватися компаніям, які прагнуть досягти конкурентних переваг за рахунок придушення думки працівників, злиденної зарплати та умов праці нижче стандартних. Гідна оплата праці та гідні умови праці відповідають суспільним інтересам.
Як член Європейського парламенту, я зобов'язуюсь працювати над тим, щоб компанії могли отримувати державні контракти лише в тому випадку, якщо в них діють колективні договори. Я підтримую кампанію за зміну правил державних закупівель ЄС, щоб забезпечити: • відсутність доступу до державних контрактів для компаній без колективних договорів; • чітке політичне зобов’язання Європейської комісії щодо цієї простої зміни, за яким послідує швидка законодавча ініціатива».
Федерація профспілок України