А10

Щоб процес був результативним, на Конференції про майбутнє Європи повинні бути обговорені зміни до Договору, заявив сьогодні Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні.

Виступаючи на заході ЄКП високого рівня разом із співголовами Виконавчого комітету Гі Верхофштадтом та Ана Паулою Закаріас, Вісентіні заявив про необхідність відходу від інституційного «процесу» минулого, який спричинив затримки, і зосередитися на забезпеченні «амбітного змісту», який дозволить відновити зв’язок Європи з людьми праці.

Крім того, він підкреслив: «Настав вирішальний момент в історії Європейського Союзу – настав час зробити Європейський Союз справедливим союзом, який піклується про населення... Громадяни та трудящі Європи розраховують, що ми це зробимо.

Йдеться не лише про процес. Нам потрібен амбітний зміст. Нам потрібно домагатися радикальних змін. Кардинальних змін економічного режиму – переходу від економіки, яка турбується прибуток, до соціальної ринкової економіки, про яку йдеться у договорах.

«[Модель], яка приносить користь людям, яка вимірюється не лише ВВП, а не сліпе дотримання фіскальних вимог, щоб забезпечити добробут та покращити можливості, рівність та інтеграцію для всіх. Лише завдяки таким радикальним змінам ми зможемо захистити європейський проект».

ЄКП висунула 15 пропозицій, які відображають занепокоєння людей праці, починаючи з підвищення заробітної плати до забезпечення поваги до права на колективні переговори, справедливого кліматичного переходу для працівників постраждалих галузей.

Вони також включають протокол соціального прогресу, який гарантуватиме, що свободи компаній більше ніколи не будуть понад соціальними правами людей праці, як це мало місце під час горезвісних справ Laval та Viking, які відкрили двері для соціального демпінгу у Європі.

«Ми очікуємо, що зміни до Договору будуть розглянуті, я хочу чітко це зрозуміти», – підкреслив Вісентіні на заході, на якому також виступили Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович, міністри Європи від Франції, Португалії та Швеції, а також члени Європарламенту, у тому числі лідер соціал-демократів Іракште Гарсія Перес.

«Перш за все слід розірвати блокаду одностайності та ліквідувати одержимість субсидіарністю. Сприяти більшій інтеграції та амбітності ЄС, який би вимагав голосування кваліфікованою більшістю з найбільш важливих питань, таких як соціально-економічна політика.

Якщо зміни до Договору стануть можливими, і ми на це сподіваємось, ми будемо виступати за прийняття протоколу соціального прогресу, який гарантуватиме перевагу соціальних прав над економічними свободами у разі конфлікту. Внаслідок минулих прорахунків ми маємо величезний конфлікт між цими двома рівнями прав, і, на жаль, соціальні права завжди програють або ставляться на другий план. Настав час змін.

Також необхідно, щоб наріжним каменем соціальної ринкової економіки стала Європейська опора соціальних прав».

 Див. повний текст виступу далі на сайті.

Див. повний текст виступів тут: https://www.pscp.tv/w/1djxXqqkQrdKZ.

Див. пропозиції ЄКП до Конференції про майбутнє Європи тут: https://futureu.europa.eu/profiles/ETUC/activity

 https://www.etuc.org/en/pressrelease/treaty-change-needed-protect-social-rights

Федерація профспілок України