ОСОВ КАБ

Сьогодні, 1 липня відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати під головуванням Прем’єр-міністра

У засіданні взяли участь Перший віце-прем’єр-міністр — Міністр економіки Олексій Любченко (голова Міжвідомчої робочої групи), Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, представники Міністерства енергетики, керівництво ДК «Укроборонпром», Фонду державного майна, голови облдержадміністрацій, голова Спільного профспілкового органу Григорій Осовий, керівники всеукраїнських профспілок: вугільників, металургів, машинобудівників, суднобудівників, охорони здоров’я.

У своєму виступі Прем’єр наголосив, що Питання забезпечення конституційного права працівників на своєчасне одержання заробітної плати за працю має стати важливою складовою державної політики. Планом пріоритетних дій Уряду на 2021 рік визначено завдання щодо законодавчого врегулювання питання посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання заробітної плати. І тут немає місця компромісам — зарплата має платитися вчасно і в повному обсязі.

Він також зазначив, що Тимчасові комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати в міністерствах і облдержадміністрації мають працювати так часто, як того потребує ситуація. Якщо в регіоні чи галузі є заборгованість, значить комісія має працювати до отримання належного ефекту: скорочення заборгованості й повного її погашення. Порожні звіти про кількість зібрань і чергових безрезультатних заслуховувань прийматися не будуть. Заходи мають бути рішучими та ефективними.Для цього у кожному органі влади має бути визначена посадова особа, яка нестиме персональну відповідальність за стан погашення заборгованості у певній сфері господарювання чи регіоні.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко поінформував учасників про вжиті заходи з виплати зарплатних боргіві надбавок медикам у шести областях у сумі 27 млн., а також повідомив, щоб не допустити заборгованості у майбутньому з оплати праці та виплати надбавок на це буде спрямовано 290 млн. грн. Про ситуацію на місцях з ліквідацією заборгованості з заробітної плати поінформували голови Донецької, Дніпропетровської, Сумської, Харківської облдержадміністрацій.

Денис Шмигаль поставив завдання всім керівникам центральних та місцевих органів влади забезпечити, щоб кожен працівник медицини, освіти, культури, спорту та інших бюджетних сфер отримував оплату не пізніше визначених законом термінів.

Голова СПО Григорій Осовий,  поінформував присутніх, що в засіданні беруть участь представники всеукраїнських профспілок.

У своєму виступі, підкреслив, що несвоєчасна виплата заробітної плати з правової точки зору, - це порушення мінімум 2-х статей Конституції, ст.43(право заробляти собі на життя працею) і ст.48 (право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сімї). І це злочин перед працюючою людиною та її сімєю.

На жаль, в таких обставинах на сьогодні перебувають понад 140 тис. найманих працівників, і нам потрібно застосувати превентивні заходи, щоб по-перше, унеможливити зловживання, а по-друге, щоб працівник не постраждав від неплатоспроможності роботодавців.

СПО неодноразово надсилав до Міністерства економіки матеріали щодо заборгованості з виплати заробітних плат та вносив відповідні пропозиції для подолання цього ганебного явища. Голова СПО на засіданні Уряду ініціював розгляд питання з заборгованістю. Відповідний комплекс дій передбачено у низці законопроектів, які розроблено за участі сторін соціального діалогу  і знаходяться у профільному комітеті  ВРУ з питань соціальної політики.

Ми здійснюємо постійний моніторинг на 50 тис. підприємствах  і в організаціях охоплених профспілковим членством, де укладені колективні договори та угоди. Ініціюємо подання до роботодавців та надаємо правову допомогу окремим працівникам в судових інстанціях. І надалі готові співпрацювати з робочими групами з питань погашення заборгованості із заробітної плати на загальнонаціональному  і місцевому рівнях», - зазначив він.

Голова СПО запропонував:

1. Звернутися до парламентського Комітету з питань соціальної політики з проханням прискорити розгляд законопроектів спрямованих на законодавче врегулювання питань своєчасної виплати заробітної плати, ліквідації заборгованості та забезпечення прав працівників.
  2. А також прискорити подання на розгляд ВРУ законопроекту про виплату заробітної плати через механізм запровадження Гарантійної установи, що є класичним прикладом вирішення питань з заборгованістю з заробітної плати у європейських країнах.
  3. І, головне, - це законодавче визначення першочерговості виплати заробітної плати перед всіма іншими фінансовими зобов’язаннями роботодавців, оскільки, несплата податків карається більш суворо, ніж за невиплату заробітної плати.

Він  також зауважив, що раніше Міжвідомча робоча група працювала не результативно і висловив сподівання, що під особистим контролем Прем’єра вона запрацює більш ефективно за активної взаємодії з профспілками.

За підсумками наради серед іншого було доручено керівникам усіх державних підприємств, де є заборгованість із заробітної плати, визначити конкретний план дій, заходів і графіків її погашення і надання щомісячних звітів з цих питань.

Денис Шмигаль поставив завдання органам влади забезпечити виплати всіх зарплат у межах визначених законом термінів.

Прес-центр Федерації профспілок України