А14

Працівники стратегічного державного підприємства КВАРСИТ, яке знаходиться у Костянтинівці Донецької області, більше трьох років не отримували зарплату. Після початку війни на Сході України підприємство втратило великий ринок збуту. При цьому, керівництво підприємства не здійснило заходів щодо своєчасної оптимізації штату і вже протягом п'яти років продовжують накопичувати борги по зарплаті і страхових внесках. Ні державний концерн «Укроборонпром», якому підпорядковане підприємство, ні Уряд України, ні Президент України не робили реальних спроб вирішити ситуацію, що склалася.

Станом на кінець 2020 року сума заборгованості становила понад 47 млн ​​грн.

Протягом більш ніжтрьох років Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів Українинамагалася домогтися відновлення фундаментального права працівників підприємства на оплату їхньої праці. Врешті, ПРОФБУД звернувся за солідарною підтримкою до профспілок усього світу.

За кілька місяців кампанії петиція про підтримку КВАРСИТУ на сайті LabourStart отримала майже 7 тисяч підписів від профспілкових лідерів із кількох десятків країн світу. Доля працівників підприємства на кордоні з лінією фронту була небайдужа бельгійцям, канадійцям і навіть далеким від нас австралійцям.

Профспілковці з різних континентів почули про нашу проблему і, знаючи як складно інколи буває боротися своїми силами, надали ту необхідну підтримку, яка стала рушійною силою й змусила врешті почати виплачувати борг.

Навала листів від захисників трудящих нарешті спонукала Укроборонпром звернути увагу на стан, в якому опинилося підприємство. Так, навесні на базі підприємства пройшла робоча нарада за участі заступника гендиректора ДК «Укроборонпром», керівництва області та міста, де обговорювали вихід КВАРСИТУ з кризи та вибір стратегії розвитку.

На початку червня КВАРСИТ отримав перше за багато років замовлення, а також першу передоплату за контрактом. За рахунок цих коштів було виплачено 5 млн грн на зарплату працівникам. Окрім того, 1,2 млн грн було сплачено Пенсійному фонду в рахунок страхових внесків.

ПРОФБУД висловлює глибоку вдячність колегам з усього світу та України, які міцним потужним фронтом постали на захист працівників КВАРСИТУ. Ми продовжуємо боротьбу за виплату решти суми боргу, а також за відновлення поваги до базових прав працівників підприємств усіх галузей господарювання. Право на оплату праці має бути невід’ємним та надійно захищеним, відповідно до Конституції України, а також Конвенції№95 Міжнародної організації праці.

Профспілка працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України